Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európska únia varovala čínsku vládu: Dôvodom je zmena volebného systému v Hongkongu

Demonštranti protestujú proti novému zákonu
Demonštranti protestujú proti novému zákonu (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

BRUSEL - Európska únia varovala v piatok čínsku vládu, aby neprijala reformu volebného systému v Hongkongu, ktorú považuje za porušenie politickej plurality a základných slobôd, uviedla tlačová agentúra AFP s odkazom na hovorcu šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

V prípade, že osobitný volebný výbor v Hongkongu dostane nové právomoci, bude môcť priamo vymenúvať časť poslancov hongkonského regionálneho parlamentu a rozhodovať, kto doň môže kandidovať. To znamená, že môže zabrániť opozičným politikom dostať sa do parlamentu. "EÚ je pripravená podniknúť ďalšie kroky v reakcii na ďalšie závažné zhoršenie politických slobôd a ľudských práv v Hongkongu, ktoré by bolo v rozpore s národnými a medzinárodnými záväzkami Číny," upozornil Borrellov hovorca Peter Stano.

Ministri zahraničných vecí EÚ, znepokojení pokračujúcimi represiami v Hongkongu, 22. februára v Bruseli rokovali o možnosti prijať ďalšie opatrenia proti Číne. Únia už obmedzila vývoz tovarov umožňujúci sledovanie populácie a represívne zásahy voči demonštrantom a prijala opatrenia na podporu občianskej spoločnosti v sedemmiliónovom osobitnom administratívnom regióne.

Borrell v tejto súvislosti vyzval pekinské úrady, aby starostlivo preskúmali politické a ekonomické dôsledky každého rozhodnutia o reforme hongkonského volebného systému, ktoré by mohlo narušiť základné slobody, politický pluralizmus a demokratické princípy. Výročné zasadnutie Všečínského zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) začalo v piatok, rozhodnutie o zmene volebného systému v Hongkongu sa očakáva 11. marca.

EÚ má obavy, že po vlaňajšom zavedení zákona o národnej bezpečnosti to bude znamenať ďalšie posilnenie kontroly Pekingu nad poloautonómnym územím. AFP upozornila, že v priebehu tohto týždňa čínske úrady v Hongkongu zadržali 47 demokratických aktivistov po obvinení z "rozvratu", čo umožňuje práve nový zákon o národnej bezpečnosti.

Viac o téme: ZmenaBruselHongkongEurópska úniaVolebný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu