Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európska únia vyzvala Turecko, aby sa vrátilo k Istanbulskému dohovoru

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v nedeľu všetkých signatárov tzv. Istanbulského dohovoru týkajúceho sa o práv žien na ratifikáciu tohto dokumentu. Urobila tak deň po tom, čo od dohovoru odstúpilo Turecko, píše agentúra DPA.

"Ženy si zaslúžia silný právny rámec na svoju ochranu. Násilie páchané na ženách nie je tolerovateľné. Podporujem Istanbulský dohovor a vyzývam všetkých signatárov, aby ho ratifikovali," uviedla na Twitteri. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril už v sobotu takisto na Twitteri nad týmto krokom poľutovanie a vyzval Turecko, aby svoje rozhodnutie zmenilo. "Dúfame, že Turecko sa čoskoro opäť pripojí k Európskej únii pri ochrane práv žien a dievčat, ktoré sú základným prvkom ľudských práv, mieru, bezpečnosti a rovnosti v 21. storočí," uviedol Borrell.

Dekrét o odstúpení od dohovoru podpísal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a bol zverejnený v noci na sobotu v úradnom vestníku. Dohovor z roku 2011 je prvou záväznou normou na svete proti všetkým formám násilia na ženách. Dokument vtedy ešte ako premiér podpísal v Istanbule aj samotný Erdogan. Turecko ho následne ratifikovalo, ale v praxi sa nikdy neaplikoval.

V Istanbule sa v sobotu konali protesty, ktorých účastníci žiadali, aby Erdogan vzal svoje rozhodnutie späť. Podľa DPA sa však ozvali aj hlasy spochybňujúce právo prezidenta rozhodnúť o odstúpení od dohovoru. Turecký minister spravodlivosti Adbülhamit Gül z vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) na Twitteri uviedol, že odstúpenie od medzinárodných dohôd musí schváliť parlament.

Viac o téme: TureckoIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu