Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pri Novom Zélande sa triasla zem: Odborníci varovali aj pred cunami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Pri pobreží Nového Zálandu sa triasla zem. Úrady o tom informovali vo štvrtok večer (miestneho času). Otrasy sa vyskytli v mori východne od Severného ostrova.

Pri pobreží Nového Zélandu došlo k silnému zemetraseniu o sile 7,3 stupňa. K otrasom došlo v noci na piatok (2.30 hod.miestneho času) v hĺbke 94 kilometrov asi 100 kilometrov východne od tichomorského štátu, uviedol miestny monitorovací systém GeoNet. Odborníci vydali aj varovanie pred vlnou tsunami.

Novozélandská civilná obrana vtedy požiadala obyvateľov postihnutých pobrežných oblastí, aby opustili svoje domovy a odišli do vnútrozemia a do vyšších nadmorských výšok.

Na zemetrasenie reagovala aj novozélandská premiérka. ,,Dúfam, že všetci sú v poriadku - najmä tí na východnom pobreží, ktorí cítili plnú silu tohto zemetrasenia," napísala pod príspevkom na Instagrame. 

Na svojom profile na Twitteri neskôr austrálska Národná agentúra pre núdzové riadenie zdieľala aktualizovanú mapu. Na tej je aktuálne oblasťou, na ktorú sa vzťahujú odporúčania v oblasti aktivity tsunami, východné pobrežie severného ostrova. Konkrétne od Zálivu ostrovov po Whangarei. ,,Vo všetkých ostatných oblastiach nehrozia vlny tsunami," informovala ďalej Národná agentúra pre núdzové riadenie.

Nebolo jasné, či tsunami ohrozí obyvateľov pobrežia

Nebolo jasné, či cunami predstavuje hrozbu pre obyvateľov pobrežia. „Všetci ľudia v blízkosti pobrežia, ktorí pocítili DLHODOBÉ alebo SILNÉ otrasy, by mali OKAMŽITE ísť na najbližší najvyšší bod alebo čo najďalej do vnútrozemia,“ uvádza sa na výstrahe na Twitteri.

Na tejto mapke amerického úradu USGS vidieť, kde došlo k zemetraseniu.
Zobraziť galériu (2)
Na tejto mapke amerického úradu USGS vidieť, kde došlo k zemetraseniu.  (Zdroj: USGS)

Americká kartografická agentúra USGS zaregistrovala tiež silné zemetrasenie severovýchodne od pobrežia Nového Zélandu. USGS pôvodne vo štvrtok uviedol silu na Richterovej škále 6,9. Najväčšie pobrežné mesto v blízkosti zemetrasenia je Gisborne na východe Severného ostrova.

Rôzni užívatelia stránky Volcano Discovery hlásili opakované silné otrasy. Pôvodné otrasy podľa nich trvali približne 20 sekúnd a o zhruba päť minút neskôr došlo k následnému dotrasu.

Záplavy očakávali na 100 míľach pobrežného úseku od mysu Runaway po záliv Tolaga, informovala novozélandská agentúra pre katastrofy v aktualizácii o 3.30 h.

Svedkovia na Severnom ostrove opísali „veľmi dlhé kývavé chvenie“ a domy vydávajúce „praskavé zvuky“ pri chvení, ktoré podľa niektorých trvalo až minútu, ale k  o obetiach sa zatiaľ nehovorí.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu