Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragédia v Sýrii: V utečeneckom tábore zabili zamestnanca Lekárov bez hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

DAMASK - Zamestnanec humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) prišiel o život minulý týždeň za nejasných okolností v utečeneckom tábore al-Hol na severovýchode Sýrie. V utorok to oznámili predstavitelia MSF, informovala agentúra DPA.

Zamestnanec MSF bol zabitý v stredu skoro ráno vo svojom stane v tábore, kde býval. "Snažíme sa lepšie pochopiť situáciu a okolnosti okolo jeho smrti," uviedol hovorca MSF Will Turner. Len o tri dni neskôr utrpeli zranenia traja zamestnanci MSF pri požiari, ktorý vypukol počas svadby. Nešťastná nehoda si vyžiadala životy siedmich ľudí vrátane štvorročnej dcéry jedného z pracovníkov.

Lekári bez hraníc uviedli, že ich tieto incidenty šokovali a zarmútili a vyjadrili "hlboké obavy" o bezpečnosť obyvateľov tábora. Bezpečnostná situácia sa v sýrskom utečeneckom tábore tento rok podľa MSF zhoršila - od januára bolo pomocou zbraní či v dôsledku nehôd usmrtených viac ako 30 ľudí.

Organizácia vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby prevzalo zodpovednosť a našlo riešenie pre obyvateľov tábora. Lekárske a hygienické služby, ktoré MSF v tábore poskytuje, boli dočasne pozastavené.  

Al-Hol je podľa OSN najväčší utečenecký tábor v Sýrii, žije v ňom viac ako 60.000 ľudí. Viac ako 80 percent jeho obyvateľov tvoria ženy a deti. V súčasnosti tam žijú aj tisíce podporovateľov teroristickej organizácie Daeš. Humanitárne organizácie sa dlhodobo sťažujú na neľudské podmienky v tomto preplnenom tábore.

Viac o téme: ZabitieUtečenecký táborSýriaLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu