Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Polícia pripomína povinnosti pri vstupe na Slovensko: Pozor na prísne kontroly

Polícia posilnila kontroly na hraniciach
Polícia posilnila kontroly na hraniciach (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Polícia opätovne pripomína občanom, aby pri vstupe na územie Slovenska nezabúdali na svoje povinnosti v súvislosti s protipandemickými opatreniami. Prísnejšie a intenzívne kontroly zamerané na odhaľovanie nedodržiavania pravidiel budú aj naďalej pokračovať. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Na hraničných priechodoch sa polícia zameriava nielen na kontrolu karanténnych opatrení vyplývajúcich z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ale aj na kontrolu zákazu vychádzania. Ten podľa polície platí pre všetkých. "Upozorňujeme, že obmedzenie slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania sa vzťahuje aj na osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky," zdôraznila Bárdyová.

Cezhraniční zamestnanci, teda pendleri, ktorí nemôžu vykonávať svoju prácu z domu, sa musia pri kontrolách na hraniciach preukázať potvrdením zamestnávateľa. V potvrdení musí byť určená pracovná doba a miesto výkonu práce spolu s cestou späť. Týkať sa musí aj cesty na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti, aj na cestu späť.

Polícia taktiež pripomína povinnosť mať pri sebe test alebo potvrdenie v prípade osôb vstupujúcich na územie Slovenska, na ktoré sa nevzťahujú výnimky z vyhlášky ÚVZ SR. Preukázať sa musia potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu nie starším ako sedem dní alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní.

Urobiť tak môžu aj dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace alebo dokladom o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny, ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní. Predložiť je možné aj potvrdenie o tom, že zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia danej osoby neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19.

Viac o téme: HranicePandémiaKontrolyPolícia SlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu