Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Matovič víta Sputnik V: Ruské médiá oslavujú dodávku ruskej vakcíny na Slovensko

Reportáž o vítaní vakcíny odvysielala ruská televízia Rossija 24. Zobraziť galériu (3)
Reportáž o vítaní vakcíny odvysielala ruská televízia Rossija 24. (Zdroj: YouTube/Rossija 24)

MOSKVA - V pondelok večer k nám doleteli prvé dávky ruskej vakcíny proti Covidu-19. Dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko si vo veľkom všímajú aj ruské médiá.

Ďalšia vzbura, odchod aj ďakovačky: Sputnik V je na Slovensku! Opozícia tlieska, no koalícia sa triešti

Spravodajský server vesti.ru v jednej zo svojich správ informuje o dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Predtým sa k podobnému kroku podujalo aj Maďarsko. Ako server podotýka, Srbsko dokonca zvažuje výrobu očkovacieho séra na svojom území.

Slovensko sa tak stáva 39. krajinou, ktorá chce Sputnik využívať a to napriek lobingu globálnych farmaceutických značiek, tvrdí stránka.

"Rozhodnutie Slovenska použiť ruskú vakcínu je samozrejme veľmi správnym krokom. Ako pre záchranu ľudí na Slovensku, tak záchranu týchto ľudí, ktorí zvíťazia nad túžbou spolitizovať ruskú vakcínu," uviedol výkonný riaditeľ Ruského fondu priamych investícií (RDIF) Kirill Dmitriev.

VIDEO Matovič víta Sputnik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Vesti.ru nezabudli pripomenúť, že Slovensko po vakcíny poslalo svoje vojenské dopravné lietadlo. V článku sa taktiež píše o tom, že premiér Matovič oznámil dodávku vakcíny na Facebooku. Slovenský premiér tiež opakovane poznamenal, že sa dodávky vakcín Pfitzer/BionTech, Moderna a AstraZeneca oneskorujú, a tak ich prichádza na Slovensko menej, ako sa očakávalo.

VIDEO Matovič víta Sputnik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Rossija 24)

"Spolupracovali sme veľmi úzko s predsedom vlády SR. Videli sme tlak, ktorý na neho prichádza. Má však úplnú pravdu, že zachraňuje životy obyvateľov Slovenska. Podľa mnohých prieskumov verejnej mienky chce byť očkovaných 30% obyvateľov Slovenska iba s vakcínou Sputnik V", cituje stránka šéfa RDIF.

Reportáž sa tiež venuje situácii v Česku, ktoré vedie v počte nakazených na milión obyvateľov. Situácia je taká kritická, že Praha už vraj nie je ochotná čakať na schválenie ruskej vakcíny v Bruseli. Prezident Miloš Zeman preto už požiadal šéfa Kremľa Vladimira Putina o dodanie vakcíny. Pritom bude Prahe stačiť, ak vakcínu schváli český Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Viac o téme: OčkovanieIgor MatovičKoronavírusSputnik VRuská vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu