Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Mexiku sa šíri nová mutácia KORONAVÍRUSU: Výhrady voči jej pomenovaniu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MEXIKO - V Mexiku sa šíri nová mutácia koronavírus SARS-CoV-2, ktorá stojí za 87 percentami skúmaných februárových nákaz v tejto krajine. Riaditeľ mexického ústavu epidemiológie a molekulárneho výskumu José Ernesto Ramírez však vo štvrtok médiám povedal, že táto mutácia by sa nemala nazývať mexická, pretože sa objavila aj v iných krajinách. Ramírez tiež uviedol, že táto mutácia sa môže rýchlo šíriť.

V Česku potvrdili nákazlivejšiu juhoafrickú mutáciu KORONAVÍRUSU!

"Môžeme požiadať, aby tento variant (koronavírusu) nejako špecificky pomenovali, ale nie je adekvátne označovať ju za mexickú mutáciu," vyhlásil Ramírez. Dodal, že táto mutácia, ktorá bola v Mexiku zaznamenaná prvýkrát vlani v októbri, sa objavila aj  "v Kanade, USA a niektorých krajinách Európy a Afriky". "My len oznamujeme, že táto mutácia sa u nás teraz potvrdzuje omnoho častejšie," dodal.

V poslednom čase sa v mnohých krajinách, vrátane európskych, šíri najmä takzvaná britská mutácia, ktorá dostala svoj názov preto, že bola prvýkrát identifikovaná vlani na jeseň v Británii. Jej výskyt potvrdzujú laboratória aj na Slovensku. Ďalšie nové najznámejšie mutácie, ktoré sa rýchlo šíria, sú označované ako juhoafrická či brazílska. Nie je ale dokázané, že by spôsobovali vážnejší priebeh choroby.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Súčasné vakcíny proti covidu-19 boli síce vyvinuté na skorší variant koronavírusu, podľa rôznych štúdií by mali zabrániť vážnemu priebehu choroby aj u nových mutácií, uviedol server BBC.

Mexiko, ktoré má asi 128 miliónov obyvateľov, je v tejto pandémii tretie na svete v počte evidovaných úmrtí s covidom-19, doteraz ich zaznamenalo okolo 183 700. Nákaz koronavírusom sa v krajine, ktorá ale málo testuje, potvrdilo asi 2,1 milióna. Vo štvrtok oznámilo mexické ministerstvo zdravotníctva 877 nových úmrtí spojených s covidom-19 a 8642 novo potvrdených nákaz. 

Viac o téme: MexikoMutáciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu