Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Česku potvrdili nákazlivejšiu juhoafrickú mutáciu KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

PRAHA - V Česku bola v jednom prípade potvrdená nákazlivejšia juhoafrická mutácia koronavírusu. Uviedla to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová. Informácie o niekoľkých podozreniach na túto mutáciu sa objavili v minulých dňoch. Niektoré prípady súviseli so zájazdom na Zanzibar a týkajú sa ľudí z Králohohradeckého a Juhomoravského kraja.

KORONAVÍRUS V Česku majú viacero podozrení na juhoafrickú mutáciu: Štyri neďaleko Slovenska

"Môžem potvrdiť, že sekvenáciou bola skutočne takzvaná juhoafrická mutácia u jednej vzorky potvrdená," uviedla Peterová.

Informáciu na dnešnej odbornej konferencii k chorobe covid-19 potvrdila tiež Helena Jiřincová, ktorá vedie Národné referenčné laboratóriá pre chrípku v Štátnom zdravotnom ústave. Toto laboratórium robí takzvanú sekvenáciu, čo je podrobná genetická analýza vírusu, ktorá má mutáciu potvrdiť. "Potvrdili sme sekvenáciou jeden prípad a určite jeden je veľmi silne indikovaný na základe PCR testu," povedala Jiřincová. Pri druhom prípade však podľa nej nemôžu odborníci urobiť sekvenáciu kvôli nízkej koncentrácii RNA.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Mutácie sú pomenované podľa miesta, kde vedci prvýkrát sekvenovali gén vírusu. V Česku sa v poslednom čase rozšírila britská mutácia koronavírusu, ktorá je podľa odborníkov o 30 až 70 percent nákazlivejšia než doterajší variant.

Juhoafrická mutácia, ktorá bola prvýkrát zaznamenaná vlani v októbri, sa rozšírila do viac ako 30 krajín. Objavila sa aj v susedných štátoch. Šíri sa v rakúskom Tirolsku, minulý týždeň prvý výskyt zaznamenalo Poľsko a bola potvrdená aj v Nemecku. Podľa väčšiny vedeckých odhadov je asi o 50 percent nákazlivejšia než základný variant vírusu SARS-CoV-2. Navyše podľa odborníkov znižuje účinnosť niektorých vakcín a liekov na covid-19.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCovid-19Juhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu