Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Izrael po kritike pozastavil rozdávanie prebytočných vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JERUZALEM - Izrael vo štvrtok pozastavil plán darovania prebytočných vakcín proti koronavírusu spriateleným krajinám výmenou za diplomatickú podporu. Tamojšie úrady totiž skúmajú, či bolo v právomoci predsedu vlády Benjamina Netanjahua nariadiť tento krok. S odvolaním sa na izraelské ministerstvo spravodlivosti o tom informovala agentúra AFP.

Izraelské ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok večer oznámilo, že šéf izraelskej Rady národnej bezpečnosti Meir Ben-Šabat požiadal generálneho prokurátora o právny názor na rozhodnutie o darovaní vakcín. Ministerstvo vo vyhlásení ďalej uvádza, že na základe žiadosti širokej verejnosti o preskúmanie otázky darovania vakcín "generálny prokurátor skúma, či boli do cudziny prepravené neoprávnene".

Podľa ministerstva spravodlivosti Ben-Šabat informoval generálneho prokurátora, že "už bol vydaný príkaz na zastavenie akejkoľvek činnosti v tomto procese". Jeden z úradníkov Netanjahuovej kancelárie potvrdil, že Ben-Šabat "v tejto veci požiadal o právne stanovisko generálneho prokurátora" po tom, ako sa na neho obrátilo ministerstvo spravodlivosti. Podľa agentúry AFP to naznačuje, že celý proces bol zmrazený.

Izraelský minister obrany Benny Ganc už skôr počas štvrtka vyzval na okamžité zastavenie posielania prebytočných dávok vakcín spriateleným krajinám. Zároveň obvinil premiéra Netanjahua, ktorý s tým súhlasil, z netransparentného konania. V stredu Netanjahu oznámil, že sa osobne rozhodol poslať prebytočné vakcíny niekoľkým krajinám, s ktorými židovský štát udržuje dobré diplomatické vzťahy. Viaceré svetové médiá informovali, že medzi krajinami, ktoré dostanú očkovaciu látku z Izraela, sú Maďarsko, africké krajiny, Taliansko, Česko, Honduras či Guatemala.

Viac o téme: VakcínyIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu