Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

USA prekročili hranicu 500-tisíc úmrtí na KORONAVÍRUS: Biden označil počet obetí za srdcervúci

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty prekročili v pondelok hranicu 500.000 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Tento počet sa rovná celkovému počtu Američanov, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne a vo vojnách v Kórei a Vietname. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovali tlačové agentúry AP a AFP.

Koronavírus už usmrtil toľko ľudí v USA, koľko obyvateľov má mesto Kansas City v štáte Missouri, a viac, než má Miami na Floride alebo Omaha v štáte Nebraska. Počet obetí pandémie koronavírusu v USA je najvyšší zaznamenaný na svete a predstavuje 20 percent z takmer 2,5 milióna úmrtí na koronavírus na svete. Skutočné čísla sú však podľa predpokladov výrazne vyššie, sčasti aj preto, že mnoho týchto úmrtí bolo prehliadnutých, najmä na začiatku nákazy.

Priemerné denné úmrtia a prípady nákazy v posledných niekoľkých týždňoch v USA prudko klesli - úmrtia na koronavírus klesli z vyše 4000 nahlásených v určité dni v januári na priemerne menej než 1900 za deň. Odborníci však upozorňujú, že nebezpečné varianty môžu zapríčiniť to, že tento trend sa zvráti.

USA prekročili hranicu 500-tisíc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí experti uviedli, že ešte nie je zaočkovaný dostatočný počet Američanov, aby to malo zásadný priaznivý vplyv na pandémiu. Pokles v úmrtiach a prípadoch nákazy sa skôr pripisuje mrazivému a pochmúrnemu počasiu, keď sa mnoho ľudí radšej zdržiava doma. Zároveň ľudia viac dodržiavajú epidemiologické pravidlá ako nosenie rúšok a sociálny odstup.

USA zaznamenali v druhej svetovej vojne odhadom 405.000 mŕtvych, vo vojne vo Vietname 58.000 zabitých a v Kórejskej vojne 36.000 obetí na životoch.

Smutný míľnik

Emotívny americký prezident Joe Biden označil v pondelok smutný míľnik vyše 500.000 mŕtvych na ochorenie COVID-19 v USA za "srdcervúci" a vyzval krajinu, aby sa zjednotila v boji proti pandémii.  "Viem, aké to je," povedal Biden v televíznom príhovore k Američanom. Prezident tým myslel tragédie v minulosti svojej vlastnej rodiny, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Žiadam všetkých Američanov, aby pamätali na tých, ktorých sme stratili, a na tých, ktorí tu po nich zostali," uviedol Biden. "Takisto žiadam všetkých, aby sa stále správali obozretne, aby zachovávali sociálny odstup, nosili rúška, dali sa zaočkovať," apeloval.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Biden spolu so svojou manželkou Jill, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a jej manželom Dougom Emhoffom potom stáli pred Bielym domom a minútou ticha si uctili zosnulých pri 500 sviečkach, ktoré predstavovali obrovský počet obetí pandémie. Kapela amerických námorných síl zahrala skladbu "Amazing Grace", ktorá tradične zaznieva na pietnych aktoch.

V pondelok už skôr boli na pol žrde spustené vlajky nad Bielym domom a na federálnych budovách v celej krajine, aj na veľvyslanectvách po celom svete. Spojené štáty majú najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete. Biden vyzval Američanov, aby smútili a pamätali na tých, čo zomreli, ale aby si zároveň zachovali odhodlanie. "Ako národ nemôžeme a nesmieme dovoliť, aby to pokračovalo," vyhlásil prezident. "Musíme skoncovať s politikou a dezinformáciami, ktoré rozdeľujú rodiny, komunity. Musíme bojovať spoločne ako jeden národ, ako Spojené štáty americké," zdôraznil.

V New Yorku sa znovu otvoria kiná

Kiná v americkom meste New York sa od budúceho mesiaca znovu čiastočne otvoria. V pondelok to oznámil guvernér rovnomenného štátu Andrew Cuomo. Ide o najnovšie uvoľnenie pandemických obmedzení vo veľkomeste, uviedla tlačová agentúra AFP. Cuomo vysvetlil, že kiná budú môcť od 5. marca fungovať na 25 percent svojej kapacity, čo je do 50 divákov na jednom premietaní. Kiná sa otvoria takmer rok po ich zatvorení. "Platiť budú epidemické pravidlá ako prideľovanie miest, sociálny odstup a ďalšie," napísal Cuomo na Twitteri.

Predstavitelia úradov zatvorili kiná vlani 17. marca, keď sa v americkej komerčnej metropole začalo prudko šíriť ochorenie COVID-19, ktoré si tam dosiaľ vyžiadalo takmer 29-tisíc ľudských životov. Cuomo začal v posledných týždňoch postupne opatrenia uvoľňovať, pretože miera pozitívnych prípadov klesá. Od 12. februára môžu reštaurácie púšťať zákazníkov do vnútorných priestorov, ale iba na 25 percent kapacity.

Tento týždeň sa môžu znovu otvoriť na desať percent kapacity veľké arény, vrátane športových štadiónov. Basketbalisti New York Knicks a Brooklyn Nets budú v utorok hrať svoje domáce zápasy pred 2000 fanúšikmi v aréne Madison Square Garden a v Barclays Center.

Sedemdňový kĺzavý priemer pozitívnych výsledkov testov v meste New York sa drží nad štyrmi percentami, čo je pokles oproti vyše šiestim percentám na začiatku januára, ako vyplýva zo štátnych údajov.

Viac o téme: USAKoronavírusJoe BidenCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu