Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán tvrdí, že so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vedie plodnú diskusiu

Rafael Grossi v Iráne
Rafael Grossi v Iráne (Zdroj: SITA/Atomic Energy Organization of Iran via AP)

TEHERÁN - Irán vedie "plodné rozhovory" s šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, ktorý v sobotu večer pricestoval na návštevu tejto krajiny. Uviedol to v nedeľu podľa agentúry AFP iránsky veľvyslanec pri MAAE Kazím Gharíb Abádí.

Grossi sa v nedeľu ráno stretol s riaditeľom Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alím Akbarom Sálehím, pričom na stretnutí bol prítomný aj Kazím Gharíb Abádí. "Irán a MAAE viedli plodné rozhovory založené na vzájomnom rešpekte. K čomu dospeli, bude zverejnené dnes večer," napísal následne Abádí na Twitteri. Samotný Grossi absolvuje v nedeľu ešte viacero stretnutí s iránskymi predstaviteľmi a večer sa vráti do Viedne, kde plánuje po príchode zvolať tlačovú konferenciu.

Grossi priletel do Iránu s cieľom pokúsiť sa presvedčiť tamojších predstaviteľov, aby prístup medzinárodných inšpektorov do svojich jadrových zariadení. Islamská republika totiž pohrozila, že od 23. februára prestane uplatňovať tzv. dodatočný protokol k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami. Ten inšpektorom MAAE udeľuje rozsiahle právomoci vykonávať kontroly na území Iránu.

Takýto krok by vážne narušil prácu inšpektorov, hoci Irán trvá na tom, že budú môcť pôsobiť v krajine aj naďalej a že nemá v úmysle prerušiť spoluprácu s MAAE. Teherán je ochotný od svojho úmyslu ustúpiť, len ak Spojené štáty zrušia svoje sankcie voči Iránu, ktoré obnovil predchádzajúci prezident USA Donald Trump. Grossi sa má v nedeľu okrem iných ešte stretnúť aj s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom. Ten pred schôdzkou naznačil, že Irán sa nechce ocitnúť v "slepej uličke" a varoval, že môže od svojich záväzkov ešte viac odstúpiť, ak Washington sankcie nezruší.

Nový šéf Bieleho domu Joe Biden hovorí o možnosti návratu k zmienenej jadrovej dohode, avšak požaduje, aby sa Irán vrátil k plneniu záväzkov, ktoré z nej vyplývajú. Teherán ale trvá na tom, že Washington musí najskôr zrušiť svoje sankcie, ktoré tvrdo postihujú najmä iránsky ropný priemysel. Podľa vyhlásenia MAAE má Grossiho návšteva v Teheráne prispieť k nájdeniu "obojstranne prijateľného riešenia, ktoré by umožnilo, aby mohla MAAE aj naďalej vykonávať nevyhnutné verifikačné procedúry" na území Iránu.

Irán a MAAE dosiahli dočasnú dohodu o pokračovaní jadrových inšpekcií

Irán a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dospeli k dočasnej dohode, ktorá umožní pokračovanie inšpekcií v iránskych jadrových zariadeniach, hoci v obmedzenej podobe. Po ukončení rokovaní v Teheráne to v nedeľu večer oznámil šéf MAAE Rafael Grossi, ktorého citovala agentúra DPA. "Dospeli sme k rozumnému výsledku," povedal Grossi novinárom po prílete do Viedne.

Na základe dočasnej dohody bude síce prístup medzinárodných inšpektorov do iránskych jadrových zariadení od 23. februára zredukovaný, avšak umožní im pokračovať v  práci. "Prístup bude menší, ale budeme stále schopní udržať si potrebnú úroveň monitorovania a verifikácie," vyjadril sa Grossi. Podľa jeho slov bude dočasná "technická" dohoda v platnosti tri mesiace.

Neuviedol pritom, ako konkrétne bude činnosť inšpektorov v Iráne obmedzená oproti súčasnému stavu, ani neuviedol, či dôjde k zníženiu ich počtu, píše agentúra AP. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf predtým uviedol, že dôjde vypnutiu kamier MAEE v iránskych jadrových zariadeniach.

Viac o téme: DiskusiaIránTeheránRafael Grossi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu