Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Do Iránu pricestoval šéf jadrovej agentúry OSN, chce pokračovanie inšpekcií

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi pricestoval na návštevu Iránu
Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi pricestoval na návštevu Iránu (Zdroj: SITA/Atomic Energy Organization of Iran via AP)

TEHERÁN - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval v sobotu večer na návštevu Iránu. Pokúsi sa presvedčiť Teherán, aby iránski predstavitelia neobmedzili činnosť medzinárodných jadrových inšpektorov v krajine.

Generálneho riaditeľa MAAE po prílete do Teheránu privítal zástupca šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí, informovala agentúra AFP. Grossiho v priebehu víkendu čakajú rokovania s vysokopostavenými iránskymi predstaviteľmi vrátane riaditeľa AEOI Alího Akbara Sálehího. Podľa agentúry DPA je veľmi pravdepodobné, že sa stretne aj iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Návšteva šéfa MAAE prichádza niekoľko dní predtým, ako má Irán obmedziť prístup medzinárodných inšpektorov do svojich jadrových zariadení.

Islamská republika totiž pohrozila, že od 23. februára prestane uplatňovať tzv. dodatočný protokol k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami. Ten inšpektorom MAAE udeľuje rozsiahle právomoci vykonávať kontroly na území Iránu. Takýto krok by vážne narušil prácu inšpektorov, hoci Irán trvá na tom, že budú môcť pôsobiť v krajine aj naďalej a že nemá v úmysle prerušiť spoluprácu s MAAE. Teherán je ochotný od svojho úmyslu ustúpiť, len ak Spojené štáty zrušia svoje sankcie voči Iránu, ktoré obnovil predchádzajúci prezident USA Donald Trump.

Nový šéf Bieleho domu Joe Biden hovorí o možnosti návratu k dohode, avšak požaduje, aby sa Irán vrátil k plneniu záväzkov, ktoré z nej vyplývajú. Teherán ale trvá na tom, že Washington musí najskôr zrušiť svoje sankcie, ktoré tvrdo postihujú najmä iránsky ropný priemysel. Podľa vyhlásenia MAAE má Grossiho návšteva v Teheráne prispieť k nájdeniu "obojstranne prijateľného riešenia, ktoré by umožnilo, aby mohla MAAE aj naďalej vykonávať nevyhnutné verifikačné procedúry" na území Iránu.

Viac o téme: IránOSNInšpekcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu