Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Erdogan chce zlepšiť vzťahy s Bidenovou administratívou: Vyzval na posilnenie spolupráce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval administratívu nového amerického prezidenta Joea Bidena na posilnenie spolupráce s Tureckom. Erdoganove slová nasledovali po sérii tvrdých vyjadrení, v ktorých obvinil Washington z podpory kurdských militantov, informovala v nedeľu agentúra AP.

Turecký prezident vo videoposolstve, zverejnenom v sobotu večer, vyslovil presvedčenie, že spoločné záujmy USA a Turecka sú dôležitejšie než ich vzájomné rozpory. Turecko-americké vzťahy boli podľa neho v minulosti ťažko skúšané, avšak strategické partnerstvo oboch krajín vždy prekonalo všetky problémy. Posolstvo bolo odvysielané v rámci spustenia vysielania tureckej televíznej stanice v USA.

Erdogan predtým v priebehu týždňa opakovane obvinil USA z podpory "teroristov", teda kurdských separatistov bojujúcich proti Ankare. Obvinenia súviseli s incidentom z minulého víkendu, keď tureckí vojaci objavili jaskynnom komplexe na severe Iraku telá 13 tureckých rukojemníkov zadržiavaných bojovníkmi Strany kurdských pracujúcich (PKK).  

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Turecký prezident mal v tejto súvislosti pocit, že Spojené štáty smrť tureckých rukojemníkov dostatočne rázne neodsúdili a že nevyjadrili jasnú solidaritu s Ankarou. Opatrné vyjadrenia Washingtonu súviseli s tým, že bezprostredne nebolo jasné, či rukojemníkov skutočne zabili ozbrojenci PKK. Kurdskí povstalci uviedli, že rukojemníci prišli o život počas tureckých náletov.

Ako problematický aspekt americko-tureckých vzťahov Erdogan vo svojom sobotňajšom posolstve spomenul aj otázku tureckého duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile v USA. Ankara tohto kazateľa obviňuje zo zosnovania pokusu o štátny prevrat v Turecku v roku 2016, čo samotný Gülen odmieta. Turecko neúspešne žiada Spojené štáty o jeho vydanie.

"Veríme, že spoločné záujmy s Amerikou vysoko prevyšujú naše odlišné názory," uviedol v sobotu Erdogan a dodal, že chce posilniť vzťahy prostredníctvom "dlhodobej perspektívy založenej na výhodách pre obe strany".  

Viac o téme: TureckoIstanbulRecep Tayyip ErdoganSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu