Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Von der Leyenová a Michel budú v piatok na diaľku rokovať s tureckým prezidentom

Ursula von der Leyenová a Charles Michel
Ursula von der Leyenová a Charles Michel (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

BRUSEL - Šéfovia Európskej komisie a Európskej rady budú v piatok prostredníctvom videokonferencie diskutovať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o vzťahoch medzi EÚ a Tureckom. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Vzťahy medzi 27-člennou Úniou a Tureckom budú jednou z tém budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (25. - 26. 3.). "Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel uskutočnia v piatok videokonferenciu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, aby zhodnotili vzťahy medzi EÚ a Tureckom ešte pred summitom," informovali hovorcovia oboch euroinštitúcií. Dôvodom zaradenia tureckej agendy na diskusie premiérov a prezidentov členských krajín sú pretrvávajúce zložité vzťahy medzi Bruselom a Ankarou.

Únia s obavami sleduje aktivity Turecka vo východnom Stredomorí, kde turecké lode mimo svojich územných vôd vykonávajú prieskumné aktivity zamerané na hľadanie energetických zdrojov, čo naráža na nespokojnosť Cypru a Grécka. Únia tieto aktivity opakovane kritizovala a vyzývala tureckú stranu na deeskaláciu napätia. Okrem toho členské krajiny EÚ negatívne vnímajú aj zapájanie sa Turecka do konfliktov v Sýrii, Líbyi či v Náhornom Karabachu. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell by mal ešte pred rokovaniami šéfov vlád a štátov predložiť čerstvú správu o stave vzťahov Únie s Tureckom. Urobí tak po pondelňajších diskusiách ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli, kde zrejme dôjde k dolaďovaniu pozícií niektorých členských krajín.

Erdogan koncom roka 2020 vyjadril želanie uvoľniť napäté vzťahy s Úniou po tom, ako sa lídri EÚ na decembrovom summite rozhodli sankcionovať určité kroky tureckej strany. Nemenovaný diplomat EÚ pre AFP v tejto súvislosti uviedol, že zatiaľ "nedozrel čas" na návštevu niektorého z lídrov európskych inštitúcií v Ankare. Spresnil, že Brusel nečakanú "ústretovosť" Ankary voči Európanom vníma vo viacerých rovinách - nový prezident Spojených štátov, krehkosť tureckej ekonomiky a negatívne dôsledky možných európskych sankcií. Diplomati EÚ ešte vlani naznačili, že pri Turecku môže platiť scenár "viac za viac", čiže postupné otváranie hospodárskych vzťahov, posilnenie colnej únie a politického dialógu, ak Ankara prestane živiť obavy Európanov v súvislosti s Gréckom, Cyprom či nerešpektovaním dohody o uzavretí balkánskej migračnej trasy z marca 2016.

Viac o téme: Rokovanie TureckoRecep Tayyip ErdoganUrsula von der LeyenováCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu