Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lídri zoskupenia QUAD sa budú usilovať o "slobodný" Indo-Pacifik: Komu adresovali skryté komentáre?

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome Zobraziť galériu (3)
Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie, ktorí sa v piatok stretli v Bielom dome, vyzdvihli úlohu tohto zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD) v otázkach týkajúcich sa ochrany stability a demokracie indo-pacifického regiónu. Aj keď Čínu priamo nespomenuli, podľa agentúry AFP sa dajú ich vyjadrenia interpretovať ako skryté komentáre adresované priamo tejto ázijskej krajine.

Prvé osobné stretnutie tohto štvorčlenného zoskupenia podľa AFP predstavovalo snahu amerického prezident Joea Bidena upevniť vedúce postavenie USA v Ázii v kontexte vzostupu Číny.

Austrálsky premiér verí vo svetový poriadok 

Lídri sa na summite venovali viacerým témam, medzi nimi boli napríklad vakcíny proti ochoreniu COVID-19, regionálna infraštruktúra, klimatické zmeny a posilnenie dodávateľského reťazca pre polovodiče. "My, liberálne demokratické štáty, veríme vo svetový poriadok, ktorý uprednostňuje slobodu, a veríme v slobodný a otvorený Indo-Pacifik, pretože vieme, že práve to znamená silný, stabilný a prosperujúci región," uviedol na začiatku summitu austrálsky premiér Scott Morrison.

Lídri Spojených štátov, Japonska,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Štyri demokratické štáty s dlhou históriou spolupráce

"Toto stretnutie je dôkazom silnej solidarity medzi našimi štyrmi krajinami a nášho neochvejného záväzku voči spoločnej vízii slobodného a otvoreného Indo-Pacifiku," uviedol japonský premiér Jošihide Suga. Indický premiér Naréndra Módí zase vyzdvihol "spoločné demokratické hodnoty" USA, Austrálie, Japonska a Indie. "Sme štyri veľké demokratické štáty s dlhou históriou spolupráce. Vieme, ako veci dosiahnuť a sme pripravení na túto výzvu," poznamenal Biden.

Lídri Spojených štátov, Japonska,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Diplomatická roztržka medzi Austráliou a Francúzskom

USA a Británia minulý týždeň uzavreli dohodu s Austráliou, ktorá Canberre umožní prístup k tajným technológiám na výrobu vlastných ponoriek na jadrový pohon. V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek od Francúzska, čo odštartovalo diplomatickú roztržku. Takzvanú dohodu AUKUS kritizoval aj Peking.

Aj keď Čínu nespomenul priamo, austrálsky premiér uviedol, že členské krajiny zoskupenia QUAD sú pripravené čeliť "akémukoľvek nátlaku, ktorý by na nich mohol byť vyvinutý", pričom dodal, že chcú dať rovnakú možnosť všetkým krajinám v Indo-Pacifiku, pretože si "vážia svoju nezávislosť".

Viac o téme: LídriČínaQUADIndo-PacifikSlodoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu