Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo Fínsku sa objavil nový jedinečný variant KORONAVÍRUSU: Testy ho nemusia odhaliť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Vo Fínsku objavili nový, jedinečný variant nového koronavírusu. Či je variant s označením Fin-796H infekčnejší než tie doterajšie, nateraz nie je známe a musí to potvrdiť až prebiehajúci výskum. Informoval o tom vo štvrtok telerozhlas YLE.

Počet nakazených KORONAVÍRUSOM v Anglicku výrazne klesá: Dôvod? Podľa vedcov to nie je vakcínou

Vedci z laboratórií Vita Laboratoriot v Helsinkách uviedli, že variant Fin-796H vykazuje niektoré mutácie, ktoré sa predtým našli v britskom a juhoafrickom variante vírusu SARS-CoV-2, ale v kombinácii vytvárajú "jedinečný" variant. Nový variant vírusu navyše podľa nich nemusia PCR testy, ktoré hľadajú konkrétne genetické sekvencie v RNA, rozpoznať tak dobre ako existujúce varianty.

"Variant bol objavený u pacienta minulý týždeň, takže podrobnosti o infekčnosti a potenciálnej rezistencii tohto kmeňa voči vakcínam zatiaľ nie sú známe," cituje YLE výskumníčku Taru Meriovú. Virológ z univerzity v meste Turku Ilkka Julkunen zatiaľ nevidí dôvod na znepokojenie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)

"Nemáme nijaké presvedčivé dôkazy o tom, že by bol tento nový kmeň nákazlivejší alebo mal vplyv na imunitu ľudí, ktorí sa už nakazili vírusom alebo boli zaočkovaní," uviedol v stanovisku zverejnenom v stredu večer. K objavu nového variantu sa v priebehu štvrtka vyjadrí aj fínsky zdravotnícky inštitút THL.

Viac o téme: VariantFínskoKoronavírusPCR testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu