Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Čierny kontinent stále sužuje pandémia: Potvrdili už 100-tisíc prípadov úmrtia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aijaz Rahi)

JOHANNESBURG - Afrika vo štvrtok dosiahla bilanciu 100.000 úmrtí v súvislosti s koronavírusovým ochorením COVID-19. Podľa tlačovej agentúry AFP je však reálny stav omnoho vyšší, keďže svetadiel s 1,2 miliardami obyvateľov práve sužuje druhá vlna pandémie.

Všetkých 54 krajín v danom regióne dosiaľ ohlásilo 100.000 mŕtvych spomedzi takmer 3,8 milióna potvrdených prípadov infekcie. Afrika, relatívne málo postihnutá pandémiou COVID-19, je posledným svetadielom - s výnimkou Oceánie - kde bilancia mŕtvych dosiahla číslo 100.000. Európa prekročila túto bilanciu už vlani v apríli, pripomína AFP.

Juhoafrická republika (JAR), najviac postihnutá africká krajina, spustila rozsiahlu testovaciu kampaň krátko po vypuknutí pandémie. Tamojšie úrady dosiaľ registrujú takmer 1,5 milióna prípadov infekcie a vyše 48.000 súvisiacich úmrtí. Tieto čísla, založené na denných správach poskytnutých zdravotníckymi úradmi, však odrážajú iba zlomok skutočnej situácie, tvrdia špecialisti.

"Táto štatistika je evidentne podcenená z dôvodu slabého prístupu k zdravotnej starostlivosti a nedostatočného zdokumentovania prípadov, keď majú pacienti miernejší priebeh ochorenia," uviedol virológ Barry Schoub z JAR. Zdravotnícke zariadenia bez dostatočného počtu zamestnancov a nedostatku prostriedkov sú podľa AFP dôvodom, prečo mnohé africké krajiny nemôžu pristúpiť k masovému testovaniu.

Celkový počet nakazených a mŕtvych je však v Afrike podstatne nižší než v Európe, najviac postihnutom regióne sveta. Európa zaznamenala dosiaľ takmer 819.000 úmrtí. Ďalšími výrazne postihnutými regiónmi sú Latinská Amerika (viac ako 649.000 úmrtí) a Spojené štáty a Kanada (viac ako 512.000 úmrtí).

Viac o téme: PandémiaúmrtiaAfrikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu