Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Svitá na lepšie časy? Prelomový liek na KORONAVÍRUS funguje, potvrdili to výsledky testov!

Liek sa inhaluje.
Liek sa inhaluje. (Zdroj: YouTube/CBN News)

TEL AVIV - V Izraeli oznámili výsledok prvej fázy klinickej štúdie výskumu lieku proti covidu-19. Bola vykonaná na 35 ľuďoch so stredným alebo ťažkým priebehom ochorenia. Stav pacientov sa po päťdňovej liečbe spočívajúcej v inhalácii lieku raz denne výrazne zlepšil a v priemere za štyri dni mohli byť prepustení z nemocnice. Na tlačovej konferencii usporiadanej v Jeruzaleme o tom v stredu informoval Nadir Arber, ktorý výskum vedie, a šéfka výskumného laboratória Širan Šapiraová z Ichilovovej nemocnice v Tel Avive.

Vedci prišli s dobrou správou: Tento bežný liek znižuje riziko hospitalizácie s KORONAVÍRUSOM!

Terapia označená ako EXO-CD24 dokáže zastaviť takzvanú cytokinovú búrku, pri ktorej sa imunitný systém vymkne kontrole a vyvolá prehnanú imunitnú reakciu. Telo pri nej produkuje látky, ktoré ich nakoniec zabijú. V prípade covidu-19 sa tak deje u piatich až siedmich percent pacientov, táto búrka napáda pľúca a vyvoláva ťažké dýchacie problémy.

Liečebný preparát je založený na exozómoch, ktoré sa uvoľnia z bunkových membrán a použijú k medzibunkovej komunikácii. Tieto exozómy sa obohacujú o proteín označený CD24, ktorý má významnú úlohu pri regulácii imunitného systému.

V štúdii boli pacienti rozdelení do štyroch skupín, v troch ich bolo po päť, v jednej 20. Dostávali dávky lieku od minimálnej po maximálnu. Ich priemerný vek bol 58 rokov, boli to ľudia vo veku 37 až 77 rokov, 33 percent z nich boli ženy. U jedného pacienta bola liečba prerušená. Ich stav sa kontroloval po siedmich a potom 35 dňoch od skončenia liečby.

Liek sa inhaluje

Liečebná látka sa aplikuje formou jednej inhalačnej dávky jedenkrát denne po päť dní. Podľa výskumníkov má dva hlavné významné účinky - bráni prehnanej sekrécii cytokínov a dostáva sa priamo do pľúc, takže nevyvoláva vedľajšie účinky ako látky podávané injekčne alebo ústami.

Rýchly, lacný, ale treba ďalšie testy

Arber, ktorý v nemocnici riadi centrum prevencie rakoviny, na prezentácii uviedol, že liek možno vyrobiť rýchlo a lacno, takže výroby bude schopná akákoľvek farmaceutická firma. Upozornil ale, že zatiaľ neprebehli ďalšie fázy testov, v ktorých je treba porovnanie s kontrolnou skupinou, ktorá bude dostávať placebo. Ďalšie fázy testov predpokladajú účasť oveľa väčších skupín pacientov.

Arber povedal, že sa o výskum zaujíma premiér Benjamin Netanjahu a sľúbil podporu, chce hovoriť so zástupcami iných krajín. Pri otázkach povedal, že sa do výskumu chcú zapojiť ďalšie štáty a že jeho laboratórium dostáva žiadosti z celého sveta. 

Viac o téme: LiekIzraelKoronavírusCovid-19EXO-CD24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu