Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žaloba Putinovho kuchára proti portálu Meduza.io: Moskovský súd ju zmietol zo stola

Jevgenij Prigožin s Vladimirom Putinom
Jevgenij Prigožin s Vladimirom Putinom (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Okresný súd v Moskve zamietol v utorok žalobu na ochranu cti, dôstojnosti a obchodnej povesti, ktorú proti mediálnej spoločnosti Meduza a jej šéfredaktorovi Ivanovi Kolpakovovi a jeho kolegom podal Kremľu blízky podnikateľ Jevgenij Prigožin.

Ako informovala televízia Dožď, Prigožin podal túto žalobu vlani v novembri za citát z rozhovoru s komunálnym politikom Maximom Ševčenkom, v ktorom komentoval pokus o otrávenie politika  Alexeja Navaľného. Ševčenko pritom poznamenal, že Jevgenija Prigožina - vzhľadom na jeho vyjadrenia ku kauze - možno v tomto prípade považovať za jedného z hlavných podozrivých. Dodal, že nejasná je aj úloha Prigožina v prípade násilnej smrti tímu ruských novinárov v Stredoafrickej republike.

Ševčenko, ktorý je poslancom za komunistickú stranu v zastupiteľstve Vladimirskej oblasti, pripomenul, že Prigožin je dvakrát súdne trestaný, z toho raz za navádzanie maloletých na prostitúciu. Prigožin usúdil, že tieto obvinenia diskreditovali jeho obchodnú reputáciu, a od obžalovaných požadoval päť miliónov rubľov. Podobné žaloby podal aj proti opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a jeho spolupracovníkom Ľubov Soboľovej, Vladimirovi Milovovi a Leonidovi Volkovovi.

V prípade Prigožina nešlo o jeho prvú žalobu na médiá. V roku 2016 sa na základe zákona o "práve na zabudnutie" súdnou cestou domáhal toho, aby internetové služby Yandex, Google a Mail.ru odstránili z výsledkov vyhľadávania články, ktoré sa ho týkajú. Šlo najmä o state o "továrni na trollov" v Oľgine a o zmluvách so štátom na údržbu zariadení ministerstva obrany, ktoré získali s Prigožinom prepojené spoločnosti. Podnikateľ neskôr žaloby voči Yandexu i webu Mail.ru stiahol. Jeho žalobu  proti spoločnosti Google súd ani neprijal.

Prigožinovo meno sa v ruských médiách objavuje nielen v súvislosti s propagandou; miliardár je považovaný aj za sponzora vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova súkromná armáda, ktorá operuje či operovala na Ukrajine, v Sýrii alebo v Stredoafrickej republike. Svoju kariéru Prigožin začal ako majiteľ cateringovej firmy, ktorá zásobovala Kremeľ. V médiách býva preto častovaný prezývkou Putinov kuchár.

Viac o téme: ŽalobaRuskoMoskvaJevgenij PrigožinMeduza.io
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu