Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desiatky detí v Rusku sú nakazené dyzentériou: Rodičia žalujú firmu Putinovho kuchára

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sergei Ilnitsky/Pool Photo)

MOSKVA - Desiatky detí sa vo viacerých centrách dennej starostlivosti v Moskve nakazili koncom vlaňajšieho roka dyzentériou. Ich rodičia teraz žalujú moskovské úrady i cateringovú spoločnosť, ktorú vlastní oligarcha blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, informovala v pondelok agentúra AP.

V moskovských centrách dennej starostlivosti sa v polovici vlaňajšieho decembra nakazilo celkovo 127 detí. Rodičia 41 z nich podali dve žaloby - jednu voči moskovským úradom a druhú voči jednej zo spoločností vlastnených oligarchom Jevgenijom Prigožinom, ktorá do centier dodávala stravu. Prvý z procesov sa mal začať už v apríli, súd však pojednávanie pre prebiehajúce vyšetrovanie odložil.      

Opoziční aktivisti vinia Prigožinovu cateringovú firmu za prepuknutie dyzentérie v šiestich zo siedmich centier, v ktorých sa choroba vyskytla. Samotná spoločnosť akúkoľvek zodpovednosť popiera. Petrohradský podnikateľ Prigožin je blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pripomína AP.

Cateringové spoločnosti, ktoré buď priamo vlastní alebo sú s ním prepojené, získali zmluvy na zabezpečenie stravy do zariadení v Moskve v celkovej hodnote okolo dvoch miliárd eur. V Prigožinových reštauráciách sa tiež konajú večere, na ktoré prezident Putin pozýva významné zahraničné osobnosti. Podnikateľ preto získal prezývku "Putinov kuchár". 

Viac o téme: DetiŠkolyStravovanieŽalobaMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu