Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Misia WHO vo Wu-chane bola úspešná: Pomohla pochopiť počiatky pandémie

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

ŽENEVA - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sa v piatok vyjadril, že nateraz zostávajú v hre všetky hypotézy, ktorými by bolo možné vysvetliť pôvod pandémie choroby COVID-19.

Reagoval tak na nedávne vyhlásenie expertov WHO, ktorí v Číne skúmali zdroj šírenia nákazy a ktorí deklarovali, že sa im nepodarilo určiť pôvodný zdroj infekcie. Zároveň odmietli teóriu o úniku vírusu z virologického laboratória. Misia odborníkov WHO umožnila lepšie pochopiť počiatky pandémie a určila oblasti pre ďalšiu analýzu a výskum, vyhlásil Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve, na ktorej sa zúčastnil aj Peter Ben Embarek, ktorý počas misie vo Wu-chane viedol expertný tím WHO.

Tedros pripomenul, že expertný tím WHO nemal za úlohu nájsť "všetky odpovede", ale priniesol "dôležité informácie, ktoré nás posúvajú bližšie k porozumeniu pôvodu vírusu." Poznamenal tiež, že šlo o veľmi dôležitú vedeckú misiu "za veľmi zložitých okolností". Šéf WHO informoval, že predbežná správa misie WHO v Číne by mala byť zverejnená na budúci týždeň, zatiaľ čo úplná správa sa očakáva v nasledujúcich týždňoch.

Viac o téme: MisiaSvetová zdravotnícka organizáciaTedros Adhanom GhebreyesusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu