Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Patová situácia v Česku: Babiš chce zachovanie núdzového stavu, bude ďalej rokovať

Český premiér Andrej Babiš Zobraziť galériu (5)
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA - Pre zachovanie núdzového stavu, ktorý odmietla šiestykrát predĺžiť Snemovňa, je jediným riešením žiadosť hajtmanov vláde o jeho novom vyhlásení. Uviedol to dnes premiér Andrej Babiš (ANO) po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý podľa svojho hovorcu s ukončením núdzového stavu vyjadril nespokojnosť. Stav núdze vyhlásený kvôli epidémii koronavírusu skončí v nedeľu, kabinet považuje podľa vicepremiéra Jána Hamáčka (ČSSD) možné náhradné opatrenia za nedostatočné. Vláda bude s hajtmanmi v sobotu znovu rokovať, o rokovania s vládou žiada zatiaľ bez odozvy taktiež opozícia. Kvôli šíreniu nákazy sa dnes až na výnimky uzavrelo Trutnovsko, Chebsko a Sokolovsko, podmienky pre príjazd z Česka od nedele sprísni Nemecko.

Hajtmani môžu vládu požiadať o vyhlásenie núdzového stavu podľa zákona o krízovom riadení. "To je jediné legislatívne riešenie, ktoré máme na stole," uviedol Babiš. Vláda si nemôže dovoliť obísť Snemovňu a vyhlásiť nový núdzový stav, povedal premiér to, na čo už skôr upozornili niektorí ústavní právnici. Rozhodnutie musí podľa neho padnúť najneskôr v nedeľu dopoludnia. Hajtmani sú ale zatiaľ v tejto otázke nejednotní, o ďalšom postupe sa poradia v sobotu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

O vyhlásenie núdzového stavu chcú požiadať hajtmani Moravskosliezskeho, Pardubického, Ústeckého či Zlínského kraja zastupujúci vládnej strany. Hajtmani z opozičných strán zatiaľ čakajú, aký postup kabinet a ministerstvo zdravotníctva zvolí, a chystajú sa na vyhlásenie stavu nebezpečenstva vo svojich krajoch. Niektoré doterajšie protiepidemické opatrenia by sa podľa nich mala prehodnotiť, pretože nefungujú.

KORONAVÍRUS Patová situácia v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Armin Weigel/dpa via AP)

Hamáček po dnešnom rokovaní s kraji uviedol, že oslabenie opatrení prinesie komplikácie pre zdravotníctvo a posilní epidémiu. S koncom núdzového stavu bude potrebné vytvoriť ďalších 1000 lôžok intenzívnej starostlivosti a riziko nárastu pandémie vzrastie o 30 percent, uviedol Babiš s odvolaním sa na informácie ministra zdravotníctva Jana Blatného (za ANO). Podľa premiéra sa ale nezmenia obmedzenia pre školy a reštaurácie či opatrenia na hraniciach. Uzavreté naopak nebudú obchody, trhoviská, bazény alebo sauny.

Aj po skončení ohrozenia bude armáda pokračovať v pomoci zdravotníckym a sociálnym zariadením, uviedol minister obrany Lubomír Metnar (za ANO). Podľa šéfa opozičnej KDU-ČSL Mariana Jurečky  môže vláda na základe zákona o ochrane verejného zdravia obmedziť aj predaj služieb a Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) môže ďalej distribuovať ochranné pomôcky. Koniec pomoci armády a distribúcie zo SŠHR skôr niektorí členovia vlády uvádzali ako dôvod pre trvanie núdzového stavu.

KORONAVÍRUS Patová situácia v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, File)

Zväz obchodu a cestovného ruchu ČR počíta s tým, že obchody s koncom núdzového stavu prestanú dodržiavať obmedzenia pre predávaný sortiment, ďalej sa ale budú riadiť hygienickými pravidlami. Od pondelka je podľa Asociácie horských stredísk pripravená otvoriť aj drvivá väčšina lyžiarskych areálov, príležitosť pre obnovenie prevádzky športovísk vidí aj Česká komora fitness. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií ČR mala mať vláda pre prípad neschválenie stavu núdze vopred pripravené kroky, takto sú podnikatelia teraz opäť vystavení neistote. Vyčkávajú aj prevádzkovatelia z Asociácie bazénov a sáun ČR, bazény podľa nich nemožno otvoriť zo dňa na deň. Živelné otváranie reštaurácií po konci núdzového stavu by nebolo rozumné, uviedol Český zväz pivovarov a sladovní.

Ľudia z Chebska, Sokolovska a Trutnovska nemôžu odo dneška okres opustiť, obyvatelia iných regiónov tam nemôžu vstúpiť. Výnimky platia pre školákov alebo ľudí, ktorí dochádzajú do práce, na úrad či za lekárom. Obyvatelia týchto troch okresov musia tiež na verejnosti nosiť respirátory FFP2 alebo prinajmenšom chirurgickú rúšku. Dnes sem dorazili rúška zo štátnych rezerv, určené sú pre sociálne slabých. Vláda dnes tiež schválila dodanie 46.000 respirátorov pre učiteľov i nepedagogických zamestnancov škôl v týchto okresoch.

KORONAVÍRUS Patová situácia v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko sú teraz epidémiou najviac postihnuté, pacienti s covidom-19 sú z tamojších nemocníc premiestnené do iných častí ČR. Starostovia, senátori, poslanec aj hajtman Karlovarského kraja znovu vyzvali ministra Blatného, ​​aby dohodol ponúkanú pomoc v nemocniciach v blízkom Nemecku. Ministerstvo uviedlo, že ČR začne oslovovať okolité štáty so žiadosťou o pomoc s pacientmi s covidom-19 pri zaplnení 90 percent celkovej rezervy lôžok.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom vo štvrtok v Česku proti minulému týždňu klesol zhruba o 200 na 5771 pacientov, vo vážnom stave je 1075 z nich. Štatistiky na webe ministerstva zdravotníctva ale nezahŕňajú pacientov, ktorí už nevykazujú príznaky covidu-19, nemocnice sa ale o nich ďalej musia starať. Vo štvrtok pribudlo v Česku 8916 potvrdených prípadov nákazy, zhruba o 800 viac ako pred týždňom. Chorých je aktuálne viac ako 100.000 ľudí, počet úmrtí od začiatku epidémie presiahol 17.900.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

Nemecko s účinnosťou od nedele bude považovať Česko za oblasť s výskytom nebezpečných mutácií koronavírusu, na hranice sa tak vrátia stále hraničné kontroly. Do Saska budú môcť dochádzať len pendleri pracujúci v zdravotníctve, opatrovateľstve a v poľnohospodárstve, testovanie pre nich bude povinné každý deň. České dráhy preto cez víkend prerušia prevádzku vlakov medzi ČR a Nemeckom vrátane regionálnych spojov do Bavorska a Saska.

Utlmiť šírenie epidémie by mohlo očkovanie, zdravotníci od 27. decembra zatiaľ aplikovali 421.000 dávok vakcíny, potrebnú druhú dávku dostalo 143.659 ľudí. Podľa štatistiky ministerstva sa vo štvrtok začalo očkovať vakcínou AstraZeneca, ktorej distribúcia začala v pondelok. Druhú dávku vakcíny dnes dostal aj prezident Zeman.

Viac o téme: ČeskoPandémiaAndrej BabišPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu