Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Nemeckí výrobcovia vakcín musia zdieľať know-how, tvrdia humanitárne organizácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

BERLÍN - Viaceré humanitárne a ľudskoprávne organizácie vyzvali vo štvrtok na nemecké farmaceutické firmy BioNTech a CureVac, aby sa podelili o výsledky svojho výskumu a umožnili tak spustiť celosvetovú výrobu očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. Uviedli to v otvorených listoch obom firmám, ktoré má k dispozícii agentúra DPA.

Zhruba 20 organizácií, medzi nimi Amnesty International (AI), Lekári bez hraníc (MSF), Transparency International či Oxfam, tiež apelovali na spoločnosti BioNTech a CureVac, aby poskytli vakcíny proti koronavírusu aj chudobnejším krajinám. Argumentujú, že výrobcovia vakcín už dostali vládne dotácie vo výške stoviek miliónov eur, preto by mali umožniť prístup k očkovaniu aj občanom znevýhodnených štátov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Nemôže sa stať, že chudobnejšie krajiny budú musieť čakať roky aby ochránili svoje rizikové skupiny, zatiaľ čo bohaté krajiny ako Nemecko už očkujú širokú verejnosť," povedala Elisabeth Massuteová z MSF. Dodala, že jej organizácia už zaznamenala nárast počtu prípadov nákazy, ako aj šírenie mutácií vírusu v afrických štátoch Mozambik a Malawi, ale aj v Afganistane či v Brazílii.

Viac o téme: VakcínaPandémiaNemeckoKoronavírusHumanitárne organizácieBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu