Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Biden oznámil zriadenie pracovnej skupiny zaoberajúcej sa Čínou: Telefonoval so Si Ťin-pchingom

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden oznámil v stredu zriadenie osobitnej pracovnej skupiny amerického ministerstva obrany pre Čínu, ktorá preskúma doterajší strategický prístup americkej armády voči hrozbám zo strany Pekingu. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Biden počas svoje prvej návštevy v ministerstve obrany (Pentagóne) uviedol, že takáto revízia bude rozhodujúca pre to, aby mohla americká administratíva následne nastoliť "silnú cesty vpred" v otázkach súvisiacich s Čínou. "Musíme čeliť rastúcim výzvam Číny, aby sme udržali mier a bránili svoje záujmy v indicko-tichomorskom regióne aj celosvetovo," dodal.

Novovytvorená pracovná skupina má teraz štyri mesiace na to, aby  ministrovi obrany Lloydovi Austinovi predložila hodnotenia a odporúčania týkajúce sa stratégie voči Číne. O jej zisteniach a odporúčaniach budú následne diskutovať zástupcovia Pentagónu s Kongresom a ďalšími predstaviteľmi, približuje agentúra AP.

Pracovnú skupinu vytvorí maximálne 15 ľudí, civilistov i vojakov. Povedie ju Ely Ratner, niekdajší zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť, ktorý je v súčasnosti osobitným asistentom ministra Austina v otázkach týkajúcich sa Číny, uvádza agentúra DPA. Dodáva, že americké tajné služby dlhodobo označujú Čínu za jedného z najväčších strategických konkurentov USA.

Biden telefonoval so Si Ťin-pchingom

Americký prezident Joe Biden absolvoval v stredu večer miestneho času svoj prvý telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vyjadril počas neho znepokojenie súvisiace s tvrdými zásahmi Pekingu voči demokratickým aktivistom v Hongkongu či s porušovaním ľudských práv moslimskej menšiny Ujgurov i ďalších menšín v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Biden podľa vyhlásenia Bieleho domu vyjadril v telefonáte aj obavy z "donucovacích a neférových ekonomických praktík" Pekingu a projekcie moci Číny v indicko-tichomorskom regióne v regióne vrátane podnikania čoraz asertívnejších krokov voči Taiwanu. Čínskemu prezidentovi tiež povedal, že prioritami jeho administratívy je ochrana bezpečnosti, prosperity a spôsobu života Američanov, ako aj zachovanie "slobodného a otvoreného indicko-tichomorského regiónu", uviedol Biely dom. Obaja lídri hovorili aj o boji s pandémiou nového koronavírusu či klimatických zmenách. Biden zároveň zaželal čínskemu ľudu všetko dobré v súvislosti s nadchádzajúcim čínskym lunárnym Nový rok.

Viac o téme: PrezidentVzťahyUSAČínaSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu