Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Japonská ponorka sa zrazila s obchodnou loďou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonská ponorka sa zrazila s obchodnou loďou pri pokuse vynoriť sa nad hladinu pri tichomorskom pobreží krajiny. Traja členovia jej posádky utrpeli ľahšie zranenia. Incident sa odohral v pondelok, informovala v stredu stanica BBC s odvolaním sa na japonské vládne zdroje.

Dieslovo-elektrická ponorka triedy Sórjú si pri zrážke poškodila anténu a komunikačný systém, čo posádku prinútilo použiť na oznámenie udalosti bežný mobilný telefón. Podľa japonského ministerstva obrany je kolízia pri pobreží prefektúry Kóči "veľmi poľutovaniahodná".

Ponorka bola v čase zrážky na cvičnej plavbe. Jej posádka spozorovala obchodnú loď cez periskop, ale kolízii sa už nedokázala vyhnúť. Ponorka s dĺžkou 84 metrov je v službe japonských námorných síl od roku 2009. Vzhľadom na malé poškodenie pokračovala po incidente v plavbe. Bývalý americký kapitán vojenského námorníctva Bradley Martin však pre spravodajskú stanicu CNN uviedol: "Nenazval by som to iba menším poškodením. Ponorka sa totiž nedokázala opäť ponoriť a nevedela komunikovať." Obchodná loď pri zrážke poškodenie neutrpela. Podľa miestnych médií je registrovaná v Hongkongu. Úrady spustili vyšetrovanie incidentu.

Viac o téme: ZrážkaObchodná loďJaponská ponorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu