Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Maďarsku stúpa počet ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať proti KORONAVÍRUSU

Očkovanie v Maďarsku
Očkovanie v Maďarsku (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na začiatku pandémie nového koronavírusu prejavilo záujem o vakcínu iba 15 percent občanov Maďarska, ich počet však medzitým stúpol na terajších 50 percent. Uviedla to v pondelok šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová s odvolaním sa na údaje Centrálneho štatistického úradu (KSH).

"Doteraz bolo prvou dávkou zaočkovaných 289.042 ľudí, druhú dávku dostalo už 107.592 osôb," povedala Müllerová podľa agentúry MTI s tým, že za zaočkované sa považujú tri percentá obyvateľstva, pričom európsky priemer je 2,7 percenta.

V súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V, ktorou sa v Maďarsku začne očkovať zrejme už tento týždeň, podotkla, že príslušné maďarské orgány preverili jej parametre a konštatovali, že všetky sú vyhovujúce. Výrobca však podľa nej upozornil na skutočnosť, že pri istých chronických ochoreniach ju treba aplikovať obozretne. Od vypuknutia pandémie koronavírusu potvrdili v Maďarsku nákazu 377.655 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 tam evidujú 13.155 úmrtí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu