Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Vakcínu Sputnik aplikujú v Maďarsku na očkovacích miestach v nemocniciach

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku tento týždeň pokračuje očkovanie najstarších zaregistrovaných občanov proti novému druhu koronavírusu, avšak začne sa už aj vakcinácia zaregistrovaných s chronickými ochoreniami vo veku do 60 rokov.

Ruskú vakcínu Sputnik pri tom použijú na očkovacích miestach zriadených v nemocniciach, informoval v pondelok v Budapešti šéf pracovnej skupiny operačného štábu pre očkovanie a štátny tajomník úradu vlády István György. Podľa spravodajského servera hirklikk.hu dodal, že v nemocniciach sú lepšie podmienky na chladenie a skladovanie vakcíny Sputnik, preto ju nasadia práve tam. Okrem týchto miest očkujú vo svojich ambulanciách aj obvodní lekári. 

V Maďarsku sa začalo očkovať koncom vlaňajšieho decembra vakcínou od Pfizer/BioNTech. Minulú sobotu dorazila aj prvá zásielka vakcín od spoločnosti AstraZeneca a v druhej polovici tohto týždňa sa očakáva aj zásielka vakcín od firmy Moderna. Okrem týchto látok budú v Maďarsku očkovať už aj vakcínou Sputnik, povedal György. Podľa jeho slov nie je v Maďarsku možné, aby si ľudia vopred vyberali, ktorý druh vakcíny si želajú. Pred zaočkovaním však môžu odmietnuť očkovaciu látku, ktorá je aktuálne k dispozícii.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2 dostalo dosiaľ 286.379 osôb, z nich 105.242 už aj druhú dávku. Okrem zdravotníkov očkovali doteraz zamestnancov a obyvateľov domovov dôchodcov a 4. februára začali aplikovať očkovaciu látku zaregistrovaným najstarším občanom. Doterajší počet nakazených novým koronavírusom dosiahol v Maďarsku už 376.495, pričom nákaza si tam vyžiadala aj 13.090 obetí na životoch. Z ochorenia COVID-19 sa tam zotavilo 279.763 osôb.

Viac o téme: OčkovanieMaďarskoKoronavírusSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu