Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

FOTO V Indii ide do tuhého: Poľnohospodári na protest proti agrárnej reforme prehradili cesty

Indickí poľnohospodári na protest proti agrárnej reforme prehradili cesty Zobraziť galériu (3)
Indickí poľnohospodári na protest proti agrárnej reforme prehradili cesty (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

NAÍ DILLÍ - Desaťtisíce policajtov nasadili v sobotu v Indii v snahe potlačiť hroziace nové protesty poľnohospodárov bojujúcich proti vládnym reformám v agrosektore.

Ako informovala agentúra AFP, v centre Naí Dillí - kde v januári protest so zapojením traktorov prerástol do násilností - bolo v sobotu uzavretých desať staníc metra a tisíce policajtov obsadili v meste kľúčové križovatky. Združenia poľnohospodárov a ich odbory oznámili, že v sobotu pristúpia k blokáde hlavných diaľnic v celej Indii. Neurobili tak však v štátoch Uttarpradéš a Uttarákhand, ani v Naí Dillí, pretože organizátori protestov dostali varovanie, že by tam mohlo dôjsť k provokáciám.

Indickí poľnohospodári na protest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Poľnohospodári vopred oznámili, že cez blokády a zátarasy prepustia sanitky, školské autobusy, hasičské autá a ďalšie pohotovostné vozidlá. V očakávaní týchto protestov polícia v celej Indii posilnila bezpečnostné opatrenia a monitoruje aj obsah na sociálnych sieťach s cieľom potlačiť možné provokácie a podnecovanie k násiliu.

Indickí poľnohospodári na protest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Agentúra AFP pripomenula, že na predmestí Naí Dillí od novembra stanujú desaťtisíce poľnohospodárov, ktorí takto požadujú zrušenie reforiem vedúcich k uvoľneniu trhu s poľnohospodárskymi výrobkami.

Farmári tvrdia, že tieto zmeny povedú k tomu, že agrosektor ako jeden z kľúčových sektorov hospodárstva Indie prevezmú veľké konglomeráty. Po problémoch, ktoré v hlavnom meste nastali 26. januára, sa poľnohospodárske odbory zaviazali, že akékoľvek ich ďalšie akcie budú pokojné.

Viac o téme: ProtestyReformaFarmáriIndiaPrehradenie ciest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu