Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Indická vláda zablokovala mobilný internet v oblastiach, kde protestujú roľníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indická vláda v sobotu zablokovala prístup k internetovým službám pre mobilné telefóny v niekoľkých oblastiach v okolí hlavného mesta Naí Dillí po tom, ako roľníci začali jednodňovú protestnú hladovku, informovala agentúra DPA.

Indické ministerstvo vnútra oznámilo, že na miestach, kde sa konajú protesty, pozastavia internetové služby do nedele 23.00 h miestneho času (18.30 h SEČ) s cieľom "udržať verejnú bezpečnosť". Indické úrady často zablokujú internet, keď sa domnievajú, že nastanú nepokoje, pripomína DPA. V hlavnom meste je však takýto krok nezvyčajný. Desaťtisíce roľníkov už od novembra táboria na predmestiach hlavného mesta Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi v oblasti poľnohospodárstva.

Zhromaždenia vyústili do prejavov násilia v utorok, keď niektorí účastníci sprievodu s traktormi porušili vopred dohodnutú trasu a prerazili barikády v Naí Dillí. Tam sa v tom čase konala prehliadka pri príležitosti osláv Dňa republiky. Polícia proti narušiteľom použila slzotvorný plyn. Zrážky medzi protestujúcimi roľníkmi a úradmi si vyžiadali jednu obeť na životoch a stovky zranených, pripomína DPA.

Sobotňajšie protesty sa konajú v deň výročia smrti Mahátmu Gándhího - duchovného vodcu indického boja za nezávislosť. Vedúci predstavitelia roľníkov povedali, že hnutie roľníkov "je a zostane nenásilné". Približne polovica obyvateľov Indie je zamestnaná v poľnohospodárstve, píše DPA. Jedenásť kôl rozhovorov medzi odborovými zväzmi poľnohospodárov a vládou patovú situáciu nevyriešilo. Vláda navrhla, že zavedenie reforiem posunie o 18 mesiacov. Roľníci však žiadajú ich úplné zrušenie.

Viac o téme: ProtestInternet RoľníciIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu