Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Nemecku silnejú výzvy na potrestanie ľudí, ktorí sa predbehli v očkovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

BERLÍN - V Nemecku pribúdajú výzvy na potrestanie ľudí, ktorí sa predbiehajú v zoznamoch na očkovanie. V krajine bolo zverejnených niekoľko prípadov, keď sa údajne predstavitelia pretlačili dopredu, hoci na vakcínu čakajú milióny ďalších ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Verejnoprávna stanica NDR v stredu uviedla, že riadiaci pracovníci na klinikách v severozápadnom Nemecku dostali dávky vakcíny ešte pred lekármi a zdravotnými sestrami. NDR dodala, že v nemocniciach v mestách Aurich, Emden a Norden bolo zatiaľ zaočkovaných menej než 400 z 2500 členov personálu a medzi tými, čo stále na vakcínu čakajú, sú niektorí lekári a sestry pracujúci na jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach s pacientmi infikovanými koronavírusom.

Ako vyhlásil verejný fond, ktorý prevádzkuje tieto tri kliniky, manažéri dostali vakcíny preto, lebo hrozilo, že ak sa nevyužijú, znehodnotia sa. Nevysvetlil však, prečo dávky neponúkli zdravotníkom v prvej línii. Prípad nasledoval po náhlom odchode manažéra Červeného kríža z funkcie v Hamburgu. Kritizovali ho totiž, že dostal nadmerné množstvo vakcín len niekoľko dní po tom, čo bolo v Nemecku koncom roka povolené podanie prvých dávok. Podľa zoznamu priorít nemeckej vlády mali dostať vakcínu najprv ľudia vo veku nad 80 rokov, ľudia žijúci v opatrovateľských domovoch a nemocničný personál liečiaci obzvlášť zraniteľných pacientov. Manažéri a úradníci v tomto zozname nie sú.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nemecká Nadácia na ochranu pacientov uviedla, že vie o prípadoch, keď bol zoznam prioritných skupín ignorovaný, a sťažovala sa, že za predbiehanie nie sú žiadne tresty. Šéf nadácie Eugen Brysch pre AP povedal, že ľudia, ktorí sa predbehnú, by mali znášať následky. Vyzval ministra zdravotníctva, aby sa situáciou zaoberal.Očkovanie v Nemecku je pomalé a poznačené technickými ťažkosťami. Zatiaľ dostalo prvú dávku vakcíny približne dva milióny ľudí z 83 miliónov. Pre porovnanie, v Británii je to okolo desať miliónov a počet obyvateľov je 67 miliónov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaNemeckoKoronavírusPoradovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu