Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Filipínsky prezident spustil vlnu kritiky: EÚ blokuje dodávky vakcín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte obvinil EÚ z toho, že blokuje export vakcín proti novému koronavírusu a niektorým krajinám tak znemožňuje prístup k týmto očkovacím látkam. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Duterte v prejave, ktorý bol odvysielaný v miestnej televízii v pondelok večer, uviedol, že jeho vláda robí všetko pre to, aby zabezpečila dostatok vakcín a začala očkovať obyvateľov krajiny. Poukázal však na to, že pri získavaní očkovacích látok naráža na ťažkosti.

"Nie sme takí vplyvní ako EÚ," povedal v súvislosti s kritikou, že Filipíny zaostávajú čo sa týka spustenia vakcinačného programu. "Máme peniaze, je to pripravené, sme v pohotovosti," dodal. "(Ale) EÚ si (firmu) AstraZeneca vzala za rukojemníka," povedal na margo aktuálneho sporu medzi predstaviteľmi EÚ a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, ktorá nedávno ohlásila výrazné zníženie dodávok vakcíny pre euroblok.

Rodrigo Duterte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

Duterte okrem toho naznačil, že nový kontrolný systém EÚ na vývoz vakcín sa bude môcť použiť na zablokovanie exportu do iných krajín vrátane Filipín s cieľom ponechať dávky vakcín v štátoch EÚ. Od uplynulej soboty môžu predstavitelia krajín EÚ odmietnuť vývoz z eurobloku v prípade, že farmaceutická spoločnosť nesplnila podmienky dodávok vakcín uzavreté s EÚ. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento krok EÚ označila za znepokojujúci prejav tzv. vakcinačného nacionalizmu, EK však trvá na tom, že cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť transparentnosť a monitorovať vývoz z EÚ.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

WHO v pondelok oznámila, že Filipíny dostanú od iniciatívy COVAX, ktorá zaisťuje prístup k očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám, 44 miliónov dávok vakcíny. V prvom polroku by mali dostať 9,2 milióna dávok. Filipínska vláda takisto uzavrela aj vlastné dohody na nákup vakcíny aj so súkromnými firmami. Na Filipínach zaznamenali do pondelka 527.272 prípadov nákazy a 10.807 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Viac o téme: PandémiaVakcínyKoronavírusRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu