Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo viac ako 7-tisíc infikovaných, zvýšil sa aj počet hospitalizovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

PRAHA - V Českej republike pribudlo za pondelok 7117 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o približne 100 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa českého protiepidemického systému PES sa už druhý deň drží na úrovni 73 bodov, čo naďalej zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V krajine platia od soboty opatrenia, ktoré sú ešte prísnejšie než v piatom stupni. Od začiatku pandémie potvrdili v ČR 994.514 prípadov infekcie a 16.545 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 885.279 osôb. Česko aktuálne eviduje 92.690 aktívnych prípadov nákazy. Zdravotníci aplikovali doteraz 280.066 dávok vakcíny proti koronavírusu.

Česká vláda sprísnila od soboty epidemiologické obmedzenia napriek tomu, že index PES sa už vyše dva týždne pohybuje na úrovni štvrtého stupňa pohotovosti. Český minister zdravotníctva Jan Blatný na minulotýždňovej tlačovej konferencii tento nesúlad medzi indexom rizika a epidemiologickými opatreniami odôvodnil vysokým počtom hospitalizovaných osôb. Momentálne je v nemocnici 5854 ľudí s chorobu COVID-19 a prípadný nárast počtu nakazených predstavuje riziko preťaženia zdravotníckeho systému v krajine.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Opatrenia platné od soboty zahŕňajú zastavenie vlekov či zákaz služobných ciest s rodinnými príslušníkmi. V sobotu sa zároveň pre cudzincov uzavreli české hranice. Tí teraz môžu na územie krajiny vstupovať len v nevyhnutných prípadoch. Výnimkou sú napríklad cesty za prácou, vzdelaním, na úrady alebo k lekárovi. Zákaz sa tiež netýka svadieb a pohrebov. Obmedzenie bude platiť najmenej do 14. februára.

Viac o téme: ČeskoPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu