Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prokuratúra bude pre Navaľného žiadať nepodmienečný trest, jeho žene hrozí 15 dní väzenia

Julija Navaľná
Julija Navaľná (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Súdy v Moskve a Petrohrade prešli na nočný režim fungovania, aby rozhodli aj stovkách ľudí zadržaných počas víkendových zhromaždení a pochodov na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá sa odvolala na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov.

Zadržaní sú vyšetrovaní buď pre podozrenie z použitia násilia voči orgánom činným v trestnom konaní, alebo vo veci porušenia pravidiel konania verejných zhromaždení. Súdy, ktoré zasadli v noci na pondelok, vzali do väzby už najmenej 50 ľudí. Iným vyrubujú pokuty. Časť ľudí zadržaných v Moskve previezli pre nedostatok miesta vo vyšetrovacích väzniciach na policajné oddelenia v Moskovskej oblasti, dodalo Echo Moskvy. Aktivisti za ľudské práva upozorňujú, že na polícii sú zadržiavaní aj ľudia s chronickými chorobami, ktorí potrebujú svoje lieky, pričom polícia odmieta ich žiadosti o poskytnutie lekárskej pomoci. Väčšina zadržaných nedostala ani advokáta.

Podľa advokáta Kaloja Achiľgova je takýto prístup súčasťou plánu polície nazvaného Pevnosť, v súlade s ktorým nesmel na územie policajného oddelenia nikto vstúpiť, ani z neho odísť. Podľa projektu OVD-Info bolo v Moskve zadržaných viac ako 1650 účastníkov nepovolenej akcie na podporu Alexeja Navaľného, v Petrohrade ich bolo zadržaných 1159. V celom Rusku bezpečnostné zložky zadržali 5135 vrátane najmenej 80 novinárov. V Moskve bol opäť zadržaná - a po spísaní protokolu prepustená - aj Navaľného manželka Julija, ktorej teraz hrozí 15 dní väzenia za účasť na úradmi nepovolenom proteste. V rozhovore pre stanicu Echo Moskvy to uviedla jej advokátka Svetlana Davydovová.

Komisár pre ľudské práva pre Petrohrad Alexandr Šišlov označil konanie polície proti účastníkom nedeľného protestného zhromaždenia za "naozajstnú vojenskú operáciu", pričom však poukázal na to, že aj niektorí demonštranti sa dopustili násilia voči policajtom. Podľa Šišlova však aj v čase pandémie existujú možnosti, ako zorganizovať dialóg s verejnosťou a dať jej možnosť využiť svoje práva bez porušenia práv iných. Ombudsman v tejto súvislosti kritizoval, že "namiesto zodpovedania otázok úrady opäť nasadili políciu". Šišlov zdôraznil, že "obušky a paralyzéry nevyriešia existujúce problémy," násilie podľa neho "iba zvyšuje neústupčivosť a plodí horkosť". "Toto je cesta k veľkým problémom. Je čas prestať," apeloval.

Alexej Filatov, predseda Zväzu dôstojníkov skupiny Alfa, vyhlásil v rozhovore pre Echo Moskvy, že opatrenia prijaté bezpečnostnými silami na potlačenie nepovolených zhromaždení na podporu Alexeja Navaľného boli "bezprecedentné, ale umožnili zabrániť masovým stretom s demonštrantmi". Uviedol, že podľa jeho názoru "boli násilné strety oveľa menšie ako v sobotu 23. januára", a to práve pre to, že sa demonštrantom nepodarilo zhromaždiť sa vo veľkom počte na jednom mieste. Zásahmi policajtov na nedeľných zhromaždeniach sa bude zaoberať aj Rada pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii, avizoval v pondelok jej člen, novinár Nikolaj Svadnidze, ktorý bol tiež medzi zadržanými.

Ruská prokuratúra bude pre Navaľného žiadať nepodmienečný trest

Ruská Generálna prokuratúra v pondelok podporila podnet Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN),  ktorá v prípade opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný. "Tento návrh je zákonný a oprávnený," uvádza sa podľa agentúry AFP vo vyhlásení. Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (326.449 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy. Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

Podľa rozhodnutia súdu sa Alexej Navaľnyj mal aj dvakrát mesačne dostaviť na stretnutie s probačným úradníkom. V auguste 2017 bola skúšobná doba Navaľnému predĺžená do 29. decembra 2020, pretože sa opakovane nedostavil na schôdzku s probačným úradníkom a polícia voči nemu začala aj tri správne konanie v iných veciach. Kým bol Navaľnyj v nemocnici v Nemecku, ruské úrady ho nekontaktovali. Keď bol prepustený z nemocnice, pokúsili sa o kontakt - Navaľnyj však reagoval len raz - keď oznámil, v ktorom hoteli v Berlíne je ubytovaný. Vzhľadom na tento jeho prístup naňho ruské úrady 29. decembra 2020 vydali zatýkací rozkaz.

Generálna prokuratúra v pondelok ako ďalší dôvod, prečo podporuje žiadosť FSIN, uviedla, že Navaľnyj je obvinený aj v prípade urážky na cti. Táto kauza sa týka veterána Veľkej vlasteneckej vojny, ktorý vystupoval v propagandistickom spote na podporu zmien v ruskej ústave a ktorého Navaľnyj svojím komentárom údajne znevážil. Navaľného zadržali 17. januára na moskovskom letisku po prílete do Ruska z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní Kremeľ. Tento opozičný politik a protikorupčný aktivista je vo vyšetrovacej väznici Matrosskaja tišina v Moskve, kde sa uplatňuje vysoký stupeň stráženia. Napriek výzvam západných vlád na jeho prepustenie mu hrozí dlhoročné väzenie, uviedla agentúra AFP. Navaľného tím medzičasom vyzval jeho priaznivcov, aby sa v utorok stretli pred okresným súdom v Moskve, ktorý bude pojednávať o zmene trestu Navaľného z podmienečného na nepodmienečný.

Navaľného manželka dostala pokutu za účasť na nepovolenom zhromaždení

Manželka ruského opozičného politika Alexeja Navaľného musí za účasť na úradmi nepovolenej demonštrácii v Moskve zaplatiť pokutu 20.000 rubľov (217 eur). V pondelok o tom rozhodol okresný súd v Moskve. Agentúru Interfax o tom informovala Svetlana Davydovová, advokátka Julije Navaľnej. Podľa advokátky súd uznal Navaľnú za vinnú za účasť na úradmi nepovolenej demonštrácii, ktorá sa konala v nedeľu v Moskve. Navaľná strávila na policajnej stanici viac ako tri hodiny. Po spísaní administratívneho protokolu ju prepustili na slobodu, dodal Interfax.

Viac o téme: ProtestyZadržanieRuskoMoskvaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu