Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Navaľného kolegovia kritizovali, ako o jeho kauze informujú štátne médiá

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/Moscow City Court via AP)

MOSKVA - Nadácia Fond boja s korupciou (FBK), ktorú založil opozičný politik Alexej Navaľnyj, vydala v utorok vyhlásenie s kritikou kampane, ktorú podľa nich vedú ruské provládne médiá voči Navaľnému.

FBK vo svojom stanovisku pripomína, že rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher zrušil Európsky súd pre ľudské práva, po ktorom Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. FBK dodal, že samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, ktorého výsledky potvrdili, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. Svojím vyhlásením FBK reagovalo zrejme na spravodajstvo ruských provládnych médií, ktoré o pojednávaní s Navaľným informujú. Prvý TV kanál napr. vo svojej reportáži zdôraznil, že Navaľnyj systematicky porušoval skúšobnú dobu podmienečného trestu, pričom tak údajne urobil najmenej 50-krát, pričom ešte aj cestoval do zahraničia "za peniaze, ktoré boli darmi od občanov".

Televízia tiež pripomenula, že Navaľnyj je "už skoro každý rok figurantom" nejakého správneho konania pred súdom. Dodala, že Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v Navaľného prípade už dvakrát požiadala o zmenu podmienečného trestu na nepodmienečný, pričom však tento súd zakaždým prehrala. Súdy boli podľa televízie "zhovievavé" a "nedôsledné". Podľa Prvého kanála Navaľnyj zámerne ignoroval výzvy FSIN, aby plnil podmienky trestu, a "nedal tak FSIN inú možnosť", len žiadať o zmenu trestu na nepodmienečný. Prokremeľská televízia si všimla, že na súde Navaľného podporuje jeho manželka Julija - "a nielen ona, prišli aj zahraniční diplomati - a to sa dá považovať za nátlak na súd".

Televízia dodala, že niektoré ulice v okolí súdu sú zablokované a "polícia zasahuje s cieľom zabrániť provokáciám" zo strany Navaľného priaznivcov. Spravodajský portál Meduza.io informoval, že nateraz bolo v uliciach v okolí súdu zadržaných vyše 230 ľudí vrátane niekoľkých novinárov. Podľa tohto zdroja polícia hliadkuje aj v okolí sídla Navaľným založenej nadácie FBK, ktorá odhaľuje prípady korupcie v regiónoch krajiny a je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničného agenta. Posilnené hliadky polície sú aj na tých miestach v Moskve, kde sa zvyčajne na svojich akciách schádzajú prívrženci opozície.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom FSIN, ktorá v prípade Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný. Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy. Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

Viac o téme: KritikaRuskoAlexej NavaľnyjŠtátne médiá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu