Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf krajskej polície v českom meste Liberec Husák je vo vážnom stave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Šéf krajskej polície v českom meste Liberec Vladislav Husák je vo vážnom stave v nemocnici. Informovala o tom v piatok Česká televízia, ktorú citoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.

Policajný prezident Jan Švejdar to potvrdil s tým, že Husákov stav je stabilizovaný. "Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, je stav Vladislava Husáka stabilizovaný, a verím, že bude čoskoro v poriadku," uviedol Švejdar na sociálnej sieti Twitter. Končiaci riaditeľ libereckej krajskej polície podal v stredu podľa predchádzajúcej dohody so Švejdarom písomnú rezignáciu na riaditeľskú funkciu z dôvodu svojej účasti na sobotňajšej oslave narodenín niekdajšieho vplyvného člena strany ČSSD Petra Bendu v jeho hoteli v Tepliciach. Od februára by mal nastúpiť na útvar policajného vzdelávania. V súčasnej dobe mu plynula dovolenka.

Husák tvrdil, že mal v hoteli údajne dohodnuté rokovanie s Milanom Hniličkom a Jiřím Šlégrom o činnosti športovej únie. O pracovnej schôdzke hovorili aj ďalší účastníci stretnutia, ktoré bolo v skutočnosti narodeninovou oslavou. Akcie tohto druhu sú pritom v Česku zakázané vládnymi opatreniami v rámci boja proti šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19. Podľa zdrojov Českého rozhlasu bolo dôvodom Husákovej hospitalizácie vyčerpanie a celková únava. Na večierku sa zúčastnil aj český expremiér Jiří Paroubek, niekdajší hokejista a súčasný člen Rady Českej televízie Jiří Šlégr alebo šéf Národnej športovej agentúry Milan Hnilička (za stranu ANO).

Policajný prezident Ján Švejdar kvôli tomu Husáka k 1. februáru odvolal z funkcie libereckého krajského policajného riaditeľa. Švejdar na sociálnych sieťach uviedol, že to považuje za prvý, nie však posledný krok v riešení Husákovej kauzy. Konanie začaté s Husákom môže podľa neho viesť až k prepusteniu zo služby. Pre účasť na podobnej akcii v októbri odstúpil minister zdravotníctva Roman Prymula. Účastníkov demonštrácií proti vládnym opatreniam za nenosenie rúšok a nedodržiavanie rozstupov v minulosti kritizoval aj jeden z účastníkov teplickej oslavy Jiří Paroubek. "Je to neprijateľné papalášstvo a najmä porušenie vládnych nariadení. Páni si z nich urobili trhací kalendár. Všetci zúčastnení vrátane hotela, v ktorom sa akcia konala, za to musia niesť následky," uviedol český premiér Andrej Babiš. Podľa neho by mal vládny zmocnenec pre šport Milan Hnilička za návštevu hotela v Tepliciach vyvodiť osobné dôsledky.

Viac o téme: LiberecPolícia Vladislav Husák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu