Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Portoriko s ráznym rozhodnutím: Pre násilie páchané na ženách vyhlásilo stav núdze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MIAMI - Portoriko vyhlásilo v pondelok stav núdze pre svoj hlboko zakorenený problém násilia na ženách, pričom prijalo opatrenia, ktorých sa aktivisti domáhali už celé roky. V noci na utorok o tom informovala agentúra AFP.

V správe za rok 2019 sa uvádza, že v Portoriku, ktoré je nezačleneným územím USA, každý týždeň zomrie násilnou smrťou jedna žena. Rovnaký problém s násilím na ženách majú aj iné krajiny v Karibiku a Latinskej Ameriky. Nové opatrenia prijaté v Portoriku majú poskytnúť ochranu aj homosexuálom a transsexuálom. Obsahujú i ustanovenie o vytvorení mobilovej aplikácie, s ktorej pomocou by obete mohli požiadať o pomoc alebo nahlásiť útok.

Úrady dostali povinnosť vytvoriť nový program na monitorovanie žien, v ktorých prípade súd vydal príkaz na ochranu pred násilníkom. Za presadzovanie nových politík a navrhovanie ďalších opatrení bude zodpovedný nový vládny výbor. Guvernér Portorika Pedro Pierluisi uviedol, že cieľom týchto opatrení je bojovať proti "zlu, ktoré príliš dlho spôsobovalo príliš veľa škôd".

Vyhlásil, že "obete trpeli v dôsledku systematického mačizmu, nerovnosti, diskriminácie, nedostatku vzdelania a odbornej pomoci a predovšetkým z dôvodu nekonania" úradov. Séria nových opatrení bola zverejnená len pár dní po tom, ako zdravotnú sestru Angie Noemi Gonzálezovú zavraždil jej manžel, ktorý sa už medzičasom k svojmu činu priznal, informovali miestne médiá.

Skupiny pre ľudské práva na ostrove privítali nový záväzok vlády ako prvý krok k záchrane životov žien. Uviedli však, že opatrenia ešte stále nie sú komplexné. Vilmarie Riveraová, predsedníčka portorickej siete pre obete domáceho násilia, ocenila, že "vláda uznala, že existuje problém, ktorý musíme prioritne riešiť." Dodala však, že okrem začlenenia otázok rodovej rovnosti do školských osnov je potrebné spresniť viacero detailov a ako príklad uviedla spôsob hlásenia vrážd žien a trasrodových ľudí.

"Dnešok je skvelým dňom pre ženy, dievčatá a všetkých ľudí, ktorí verili vo vyhlásenie stavu núdze pre rodovo podmienené násilie, o ktoré sme žiadali tri roky," uviedla Lisdel Floresová, riaditeľka neziskovej organizácie Hogar Ruth starajúcej sa aj o obete domáceho násilia.

Viac o téme: NásilieŽenyPortorikoStav núdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu