Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neospravedlniteľné správanie: Za zakrytými oknami školy prebiehala koronavírusová pohroma

Budova školy, kde sa svadba konala.
Budova školy, kde sa svadba konala. (Zdroj: Google)

LONDÝN - Britská polícia vo štvrtok večer v severnej časti Londýna rozpustila svadbu, ktorej sa zúčastnilo skoro 400 ľudí. Podľa súčasných opatrení proti koronavírusu je zhromažďovanie zakázané a svadby sa smú konať len vo výnimočných prípadoch.

KORONAVÍRUS Zlá situácia v Británii: Nové pravidlá, za ich porušovanie takéto obrovské pokuty

Svadba sa konala v dievčenskej škole vo štvrti Stamford Hill, kam chodia deti z ultraortodoxnej židovskej komunity charedim. Policajti na mieste zistili, že okná budovy sú zakryté, aby nebolo vidieť dovnútra. Svadobčania pred strážcami poriadku utekali.

"Išlo o úplne neprijateľné porušenie zákona, ktorého účelom je zachrániť životy a ochrániť systém zdravotníctva," citovala BBC Marcusa Barnetta z metropolitnej polície. "Ľudia v celej krajine svadby a ďalšie oslavy rušia alebo odkladajú a takéto správanie nemožno nijako ospravedlniť," povedal o akcii vo Stamford Hill. Usporiadateľa svadby čaká pokuta vo výške 10-tisíc libier (cca 11 220 eur) za porušenie protikoronavírusových reštrikcií, päť ľudí na mieste dostalo peňažný trest vo výške 200 libier (cca 225 eur).

Polícia rozdáva pokuty ako na páse: Briti kašlú na opatrenia, VIDEO dvesto ľudí sa guľovalo v parku

"Udalosťami zo štvrtkového večera sme úplne zdesení a prísne ich odsudzujeme," uviedla škola vo vyhlásení. Prenájom jej priestorov mala na starosti externá firma a vedenie školy o svadbe nevedelo.

BBC uvádza, že Stamford Hill je súčasťou samosprávneho mestského obvodu Hackney, kde na 100-tisíc ľudí pripadá zhruba 625 nakazených koronavírusom. Priemer za celé Anglicko je pritom asi 471 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov.

V Británii na prelome roka kvôli novému, nákazlivejšiemu variantu koronavírusu prudko stúpali počty novo nakazených, 8. januára ich bolo takmer 70-tisíc. Teraz sa tempo šírenia nákazy spomalilo, vo štvrtok úrady informovali o necelých 38-tisíc novo nakazených. Ministerka vnútra Priti Patelová oznámila, že od budúceho týždňa bude pokuta 800 libier hroziť všetkým, ktorí sa zúčastnia domácich večierkov pre 15 a viac ľudí.

Viac o téme: SvadbaVeľká BritániaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu