Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Líder väčšiny v Senáte otvorene: Poukázal na Trumpa ako provokatéra útoku na Kapitol

Mitch McConnell
Mitch McConnell (Zdroj: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Líder väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell v utorok otvorene ukázal prstom na odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa neho pomáhal provokovať útok svojich podporovateľov na Kapitol, sídlo Kongresu vo Washingtone. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Republikán z amerického štátu Kentucky McConnell na pôde Senátu povedal: "Dav bol kŕmený klamstvami. Prezident a ďalší mocní ľudia ho provokovali." McConnell sa takto vyjadril šesť dní po tom, čo demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov schválila ústavnú žalobu (impeachment) na dosluhujúceho prezidenta Trumpa pre obvinenia z podnecovania útoku na Kapitol zo 6. januára. O tom, či je Trump vinný, rozhodne až horná komora Kongresu Senát. Ten mu môže zakázať aj zastávanie akéhokoľvek federálneho úradu v budúcnosti. Očakáva sa, že proces v Senáte sa začne v nasledujúcich dňoch.

Vplyvný politik McConnell celé roky Trumpa podporoval a kritizoval ho iba málo. V minulých dňoch vyhlásil, že ešte nie je rozhodnutý, či v hlasovaní uzná Trumpa za vinného. Jeho postoj sa možno ukáže ako rozhodujúci, pretože v Senáte rozdelenom medzi obe politické strany 50 kresiel na 50 kresiel bude potrebné, aby sa 17 republikánov pridalo ku všetkým demokratom, a tak dosiahli dve tretiny požadované na uznanie viny. Biden vystrieda Trumpa v prezidentskom úrade už v stredu na poludnie miestneho času.

Podporovatelia republikánskeho prezidenta Trumpa vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opakovane burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonKapitolSpojené štátyMitch McConnell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu