Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kalousek po 22 rokoch v politike končí: Zložil poslanecký mandát, vyslúžil si potlesk v stoji

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predseda poslaneckého klubu českej strany TOP 09 Miroslav Kalousek sa v utorok vzdal poslaneckého mandátu. Už skôr avizoval, že v jesenných voľbách do snemovne nemieni znovu kandidovať. V politike bol 22 rokov. Kolegovia naprieč politickým spektrom mu venovali potlesk postojačky, informoval portál Novinky.cz.

V snemovni bol poslancom od roku 1998 a stal sa tam jedným z najlepších rétorov. Najprv zastupoval KDU-ČSL, v ktorej zastával aj najvyššie funkcie. Kalousek (60) je jedným z najvýraznejších politikov opozície, z Poslaneckej snemovne odchádza tvrdý kritik premiéra Andreja Babiša. Prezident Miloš Zeman totiž vyhlásil termín volieb 8. a 9. októbra 2021, a tým sa začala predvolebná kampaň, na ktorej sa už Kalousek nechce zúčastniť, vysvetlili portály iDNES.cz a web Českej televízie.

"Vzhľadom na skoré vyhlásenie termínu volieb budú ďalšie schôdze (Poslaneckej snemovne) už v rámci volebnej kampane. Pokladám preto za racionálne a taktické, aby vystupovali ďalej v diskusii dominantne tí poslanci, ktorí sa budú uchádzať o hlasy voličov v tohtoročných voľbách - čo ja, ako je známe, nie som," zdôvodnil Kalousek. Plánuje si dať niekoľko týždňov prázdnin a potom sa rozhodne, čo bude jeho ďalšou pracovnou náplňou. Ako povedal pre Novinky.cz, má niekoľko možnosti, ale nekonkretizoval ich.

Kalousek, skúsená a výrazná osobnosť na českej politickej scéne, už v júli oznámil, že nebude kandidovať vo voľbách a v snemovni skončí. Chcel sa však ešte zúčastniť na vyjednávaní o vzniku predvolebného bloku, ktorý TOP 09 nakoniec vytvorila spolu s ODS a KDU-ČSL. Kalousek chce zostať v TOP 09 a odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti. Bývalý minister financií založil TOP 09 spolu s Karlom Schwarzenbergom, ktorý bol s ním ako šéf diplomacie v koaličnej vláde Mirka Topolánka (ODS).

Viac o téme: ČeskoPoslanecký mandátPrahaMiroslav Kalousek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu