Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca správa z Nórska: Po očkovaní proti KORONAVÍRUSU malo zomrieť 23 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Správy o údajných úmrtiach po očkovaní proti koronavírusu sa množia. V súčasnosti sa šíria správy o tom, že v Nórsku po očkovaní zomrelo 23 ľudí. 13 z nich údajne v dôsledku vedľajších účinkov očkovania. Čo je na tom pravdy?

Neistota ohľadom vakcíny proti koronavírusu je stále veľká. Správy o údajných úmrtiach na očkovanie sa množia. Znovu a znovu sa objavujú správy, v ktorých sú hlásené údajné vedľajšie účinky vakcíny. Takéto správy by sa však nemali prijímať za pravdivé príliš rýchlo, ako to objasňuje súčasný prípad z Nórska. Úrady tam informovali, že 23 starších ľudí zomrelo krátko po podaní prvej dávky vakcíny proti koronavírusom Pfizer, pričom 13 z týchto úmrtí bolo údajne spôsobených „vedľajšími účinkami“. Britský Daily Star o tom informovala ako prvý.

Ako vysvetľuje vedúci lekár Nórskej agentúry pre lieky Sigurd Hortemo, niektoré reakcie na očkovanie, vrátane horúčky a nevoľnosti, „mohli byť u niektorých slabých ľudí smrteľné“. 13 smrteľných obetí, ktoré údajne negatívne reagovali na vakcínu, mali byť klienti z domova pre seniorov a išlo o ľudí, ktorí mali najmenej 80 rokov.

Veľmi nízke riziko

Napriek týmto incidentom hovoria zdravotnícke orgány úplne jasne: „Je zrejmé, že vakcíny predstavujú veľmi nízke riziko, až na jednu malú výnimku u starších pacientov.“ Existuje názor, že mŕtvi mohli trpieť na predchádzajúce ochorenia. „Lekári musia teraz starostlivo zvážiť, kto by mal byť očkovaný,“ varuje šéf zdravotníckeho úradu Steinar Madsen. „Tí, ktorí sú veľmi krehkí a na konci svojho života, môžu byť očkovaní po individuálnom posúdení.“

Podľa oficiálnych údajov dostalo od minulého mesiaca v Nórsku svoju prvú dávku vakcín Pfizer alebo Moderna viac ako 30 000 ľudí. Farmaceutická spoločnosť Pfizer uviedla, že „si vie o úmrtiach hlásených v Nórsku“ a spolupracovala s Nórskou agentúrou pre lieky „na zhromažďovaní všetkých relevantných informácií“.

Život ohrozujúce choroby

Ďalšie vyšetrovania by malo teraz objasniť, či úmrtia obyvateľov domovov s opatrovateľskou službou skutočne súvisia s vakcínou proti koronavírusu. Je však isté, že veľa pacientov bolo pred očkovaním ťažko chorých. Je možné, že to nebolo očkovanie, ale skôr predchádzajúca choroba, ktorá viedla k smrti ľudí. „Ľudia si musia uvedomiť, že očkovanie nie je zázračný elixír na oveľa dlhší život, ale ochrana pred vírusom, nie liečba iných chorôb súvisiacich s vekom,“ upozornil jeden z čitateľov denníka Daily Star.

Nedávne štúdie, ktoré sa zaoberajú predovšetkým opakujúcimi sa konšpiračnými teóriami, v skutočnosti preukázali, že obavy z očkovania proti koronavírusu sú v mnohých ohľadoch nepodložené.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaúmrtiaNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu