Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Brazílii sa začalo očkovanie čínskou vakcínou CoronaVac

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

RIO DE JANEIRO - V Brazílii sa v nedeľu začalo očkovanie proti COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom SARS-CoV-2. Stalo sa tak hneď po tom, ako regulačný úrad Anvisa vydal povolenie pre núdzové použitie dvoch vakcín – od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a čínskej firmy SinoVac (vakcína CoronaVac). Informovala o tom agentúra AFP.

Ako prvá Brazílčanka bola zaočkovaná 54-ročná zdravotná sestra v meste Sao Paulo. Dávku dostala v priamom televíznom prenose v prítomnosti Joaa Doriu, guvernéra štátu Sao Paulo. Na začiatku očkovacej kampane je však v Brazílii k dispozícii iba menej účinná vakcína CoronaVac vyvinutá v spolupráci s brazílskym výskumným ústavom Butantan.

KORONAVÍRUS V Brazílii sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

Začiatku očkovania predchádzal v Brazílii politický boj, pretože prezident Jair Bolsonaro sa o očkovaní vyjadruje pohŕdavo a dokonca zastavil ministra zdravotníctva, keď chcel kúpiť dávky vakcíny SinoVac. Joao Doria, ktorému sa podarilo zazmluvniť šesť miliónov dávok vakcíny, je považovaný za najdôležitejšieho politického oponenta Bolsonara.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V Brazílii pribudlo za posledných 24 hodín 33.040 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 551 úmrtí. Počet úmrtí tak bol prvýkrát po šiestich dňoch nižší ako 1000, informovalo v nedeľu ministerstvo zdravotníctva. Táto juhoamerická krajina od začiatku pandémie zaregistrovala 8.488.099 prípadov nákazy a oficiálny počet obetí dosiahol 209.847, čo sú najhoršie údaje na svete po USA a Indii.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaČínaBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu