Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Štvorhodinový krvavý útok v Chicagu: Útočník zastrelil troch ľudí a štyroch zranil

Útočník v Chicagu zastrelil troch ľudí a štyroch ďalších zranil Zobraziť galériu (6)
Útočník v Chicagu zastrelil troch ľudí a štyroch ďalších zranil (Zdroj: SITA/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

CHICAGO - Útočník v americkom meste Chicago zastrelil v nedeľu troch ľudí a ďalších štyroch zranil. Približne štvorhodinový útok 32-ročného Jasona Nightengalea sa skončil prestrelkou s políciou, pri ktorej zahynul. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na veliteľa chicagskej polície Davida Browna.

Nightengale začal svoju sériu zdanlivo náhodných útokov v sobotu poobede, keď v parkovacej garáži zastrelil 30-ročného študenta miestnej univerzity, uviedol Brown na tlačovej konferencii. Následne vošiel do obytnej budovy, kde smrteľne postrelil 46-ročného vrátnika a ťažko zranil 77-ročnú ženu.

Útočník v Chicagu zastrelil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

Nightengale potom ukradol auto a vošiel do obchodu, kde zabil 20-ročného muža a postrelil 81-ročnú ženu, ktorá je momentálne hospitalizovaná v kritickom stave. Po opustení obchodu útočník postrelil a ťažko zranil 15-ročné dievča.

Útočník v Chicagu zastrelil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

Polícia útočníka zastrelila v meste Evanston, vzdialenom 16 kilometrov od spomínaného obchodu. Medzitým však Nightengale postrelil ďalšiu ženu, ktorá je taktiež v kritickom stave, informoval náčelník miestnej polície Demitrous Cook.

Útočník v Chicagu zastrelil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Chicago Police Department via AP)

Motív útokov nie je známy a vyšetrovatelia majú o útočníkovi zatiaľ veľmi málo informácii, uviedol Brown. Zároveň upozornil, že doposiaľ zverejnené informácie sú predbežné a vyšetrovanie stále prebieha.

Útočník v Chicagu zastrelil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

Útočník v Chicagu zastrelil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP)

Výberová chronológia prípadov streľby v USA od roku 2015

17. júna 2015 - Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.

2. decembra 2015 - Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.

12. júna 2016 - Omar Mateen v nočnom klube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.

1. októbra 2017 - Stephen Paddock spustil v Las Vegas streľbu z výškovej budovy na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Pri najkrvavejšej streleckej masakre v novodobých dejinách USA zabil 58 a zranil viac než 540 ľudí pred tým, ako spáchal samovraždu.

5. novembra 2017 - Najmenej 26 životov si vyžiada útok v kostole v Sutherland Springs v americkom štáte Texas, do ktorého počas bohoslužieb vstúpil muž ozbrojený strelnou zbraňou a spustil paľbu.

14. februára 2018 - Nikolas Cruz bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadala 17 mŕtvych a 16 zranených.

18. mája 2018 - Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

26. augusta 2018 - Traja ľudia vrátane útočníka zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v zábavnom centre v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Deväť ďalších osôb utrpelo strelné zranenia.

6. septembra 2018 - Štyria ľudia vrátane ozbrojeného útočníka zomreli pri streľbe v banke v centre amerického mesta Cincinnati.

21. septembra 2018 - Štyria ľudia zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v okrese Harford v americkom štáte Maryland, kde zamestnankyňa distribučného skladu spoločnosti Rite Aid zastrelila troch svojich kolegov a následne obrátila zbraň proti sebe.

27. októbra 2018 - Robert Gregory Bowers zastrelil 11 ľudí. Ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad.

2. novembra 2018 - Ozbrojený muž zastrelil dvoch ľudí a piatich ďalších zranil v štúdiu jogy v Tallahassee, hlavnom meste amerického štátu Florida. Strelec zasiahol šiestich ľudí a jednu osobu udrel zbraňou.

8. novembra 2018 - Najmenej 12 ľudí vrátane jedného policajta prišlo o život pri streľbe, ktorú spustil neznámy útočník v bare na juhu Kalifornie. Trinástym mŕtvym bol samotný páchateľ. Ďalších dvanásť osôb utrpelo zranenia.

28. júla 2019 - Najmenej troch mŕtvych a 16 zranených si vyžiadala streľba na gastronomickom festivale, ktorý sa konal v meste Gilroy ležiacom na severe amerického štátu Kalifornia.

7. mája 2019 - Dvaja študenti na škole na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado spustili streľbu, ktorá si vyžiadala život jedného tínedžera a ôsmi ďalší utrpeli zranenia.

30. apríla 2019 - Najmenej dve obete na životoch a štyroch zranených si vyžiadala streľba na univerzite v Charlotte v americkom štáte Severná Karolína.

28. apríla 2019 - Osem ľudí utrpelo zranenia pri streľbe na západe mesta Baltimore v americkom štáte Maryland. Jedna osoba, ktorá skolabovala v blízkosti miestneho baptistického kostola, bola vyhlásená za mŕtvu.

20. januára 2020 - Dvoch mŕtvych a päť vážne zranených zostalo po streľbe v hudobnom klube v meste San Antonio v americkom štáte Texas.

27. februára 2020 - Najmenej sedem ľudí zahynulo v dôsledku streľby, ku ktorej došlo v areáli pivovarníckej spoločnosti v meste Milwaukee v americkom štáte Wisconsin.

5. júna 2020 - Sedem ľudí prišlo o život v dôsledku streľby, ku ktorej došlo v meste Valhermoso Springs v americkom štáte Alabama.

19. septembra 2020 - Dve osoby zahynuli a 14 ďalších utrpelo zranenia pri streľbe na záhradnej oslave v americkom meste Rochester v štáte New York.

27. decembra 2020 - Traja ľudia prišli o život a traja ďalší utrpeli zranenia pri streľbe v bowlingovom centre, ku ktorému došlo v americkom meste Rockford, ktoré sa nachádza asi 130 kilometrov severozápadne od Chicaga.

Viac o téme: StreľbaPolícia útok ChicagoSpojené štátyJason Nightengale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu