Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie zemetrasenie v Chorvátsku: Ľudia v panike znova vybiehali do ulíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/JS Media)

ZÁHREB - Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 zasiahlo v stredu večer oblasť Chorvátska, ktorá sa spamätáva zo silných otrasov zeme z minulého týždňa. Ľudia v panike znova vybiehali do ulíc a úrady už hlásili poškodenie viacerých budov. Správy o zranenia sa zatiaľ neobjavili, informovali agentúry AFP a Hina.

K novému zemetraseniu došlo okolo 18.00 h, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS, podľa ktorých bolo epicentrum neďaleko mesta Petrinja, ťažko poškodeného ničivými otrasmi z minulého utorka. Chorvátsky seizmologický ústav stanovil magnitúdu na 5,0. Zemetrasenie bolo cítiť v strednom Chorvátsku vrátane 50 kilometrov vzdialeného hlavného mesta Záhreb.

"Ľudia znova utekali do ulíc," povedal starosta mesta Glina Stjepan Kostanjevič pre regionálnu televíziu N1. "Zo striech padali škridly... Dúfam, že nebudú obete," dodal. Oblasť miest Petrinja, Sisak a Glina zasiahlo 29. decembra zemetrasenie s magnitúdou 6,4, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. Oblasť postihovali otrasy zeme už od dňa predtým, pričom k dotrasom dochádzalo aj v ďalšom priebehu týždňa.

Regionálne úrady v stredu, pred novým zemetrasením, oznámili, že škody boli dosiaľ hlásené na vyše 22.000 budovách v Sisacko-moslavinskej župe. Úplne bolo zničených 20 percent z 8743 budov, ktoré skontrolovala inšpekcia. Priamo postihnutých zemetrasením bolo 116.000 ľudí a škody sa týkajú 66.000 obyvateľov. Škody hlásili na 3000 rodinných domoch, 750 obchodoch a vyše 800 firmách. Situácia je podľa župných úradov pod kontrolou, prvotnú pomoc však už takmer vyčerpali. Najväčší nedostatok hlásia v trvanlivých potravinách.

Viac o téme: Zemetrasenie Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu