Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otec sa Borisovi Johnsonovi obrátil chrbtom: Požiadal o vydanie francúzskeho pasu

Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Otec britského premiéra Borisa Johnsona vo štvrtok vyhlásil, že v záujme zachovania blízkych vzťahov s Európskou úniou po odchode Británie z EÚ (brexite) požiadal o francúzsky pas, uviedla agentúra Reuters.

Stanley Johnson bol svojho času poslancom európskeho parlamentu a v referende z roku 2016 hlasoval za zotrvanie Británie v Únii. Hovorí, že občanom Francúzska sa chce stať najmä pre to, že ho s touto krajinou spájajú silné rodinné väzby.

Pokiaľ tomu správne rozumiem, som Francúz. Moja mama sa narodila vo Francúzsku, jej mama bola Francúzka ako aj jej starý otec. Nárokujem si na to, čo už je moje a čo ma robí veľmi šťastným, uviedol počas rozhovoru pre rozhlasovú stanicu RTL vo francúzštine 80-ročný Johnson.

Otec sa Borisovi Johnsonovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Navždy budem Európanom, to je isté. Nikto nemôže Britom povedať, že nie sú Európanmi. Udržiavať vzťah s Európskou úniou je dôležité," dodal. Jeho syn Boris, ktorý sa počas referenda z roku 2016 stal verejnou tvárou kampane za odchod Británie z Európskej únie, uviedol, že Británia môže ako plne suverénna krajina mimo Európskej únie, ktorú označil za prehnane byrokratickú, "ohromne prosperovať".  

Po tom, čo parlament v stredu schválil novú obchodnú dohodu s EÚ, však zneli ministrove slová na adresu brexitu zmierlivo, konštatuje Reuters. "Toto nie je koniec Británie ako európskej krajiny. V mnohých ohľadoch sme typicky európskou civilizáciou... a naďalej ňou budeme," dodal Johnson.

Big Ben oznámi odchod Británie z Európskej únie

Osud Británie "je teraz pevne v našich rukách", vyhlásil premiér Boris Johnson vo štvrtok, len niekoľko hodín pred definitívnym odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, z jej jednotného trhu. Ukončia sa tým takmer pol storočie trvajúce a často búrlivé vzťahy ostrovnej krajiny s jej európskymi susedmi v rámci EÚ.

Zložitý odchod Veľkej Británie z Európskej únie bude naplno platiť, keď zvon Big Ben v centre Londýna odbije 23.00 h miestneho času (24.00 h SEČ) a práve vtedy bude väčšina európskej pevniny vítať nový rok 2021. Vystúpenie z EÚ, teda brexit, dominovalo britskej politike od júna 2016, keď voliči v referende tesnou väčšinou odhlasovali odchod z eurobloku. Otvorili sa tým hlboké politické a sociálne rany, ktoré sú stále boľavé, analyzuje AFP.

Otec sa Borisovi Johnsonovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Z právneho hľadiska odišla Británia z EÚ 31. januára, ale ocitla sa ešte v prechodnom období, pretože bolo treba dohodnúť vzájomné pobrexitové obchodné vzťahy. Rokovania o nich sa často zadrhávali, ale dohoda o voľnom obchode nakoniec vznikla na Štedrý deň.

Keď sa už toto prechodné obdobie skončí, pravidlá Európskej únie nebudú v Británii platiť a okamžitým následkom brexitu bude aj koniec slobodného pohybu vyše 500 miliónov ľudí medzi Britániou a 27 členskými krajinami EÚ. Colné pohraničné kontroly sa prvýkrát po desaťročiach vrátia a napriek dohode o voľnom obchode sa očakávajú rady na hraniciach a narušenia dopravy kvôli dodatočnej byrokracii.

Boris Johnson označil schválenie obchodnej dohody v britskom parlamente vo štvrtok skoro ráno za "nový začiatok v dejinách našej krajiny a za štart nového vzťahu s EÚ ako s naším najväčším spojencom".

Brexitom trestá Británia sama seba, odkázal francúzsky minister 

Dlhé a zložité rokovania o brexite neboli výsledkom toho, že by si Európska únia želala potrestať Britániu za vystúpenie z EÚ, uviedol vo štvrtok francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune. Spojené kráľovstvo oficiálne vystúpilo z EÚ 31. januára, aby naplnilo výsledky referenda z roku 2016, avšak jeho snaha udržať si prístup na jednotný trh Únie po konci roka 2020 sa skončila len pred týždňom uzavretím obchodnej dohody, píše agentúra Reuters.

Otec sa Borisovi Johnsonovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Brexitom sa Británia sama trestá," vyhlásil Beaune pre televíziu LCI. "My sme sa ju nesnažili potrestať." "Británia si uvedomila, že nemať prístup k európskemu trhu by bolo ekonomickou pohromou," dodal minister. "Preto v dohode, ktorú sme dosiahli, je prístup na európsky trh, ale za dodržania našich podmienok a pravidiel."

Pre Spojené kráľovstvo sa vo štvrtok o polnoci oficiálne skončí tzv. prechodné obdobie, počas ktorého bolo ešte členom jednotného trhu a platili preň pravidlá Únie. "Tento deň bude historický, ale bude to aj smutný deň, pretože keď nejaká krajina po prvý raz po 45 rokoch spoločného života vystúpi z EÚ, je to smutné," povedal Beaune.

Nové podmienky vstupu pre Slovákov

Od 1. januára 2021 budú platiť nové podmienky vstupu občanov Veľkej Británie na územie SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Občania Veľkej Británie od nového roka nebudú mať právo na voľný pohyb a pobyt podľa práva EÚ. "Bude sa vzťahovať už iba na tých občanov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ich rodinných príslušníkov, ktorí využívali právo voľného pohybu a pobytu na území členských štátov pred 1. januárom 2021," doplnila hovorkyňa.

Na základe odporúčania Rady EÚ o dočasnom obmedzení ciest do EÚ, ktoré nie sú nevyhnutné, "nebude umožnený vstup občanom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ich rodinných príslušníkov, ktorí nemajú na území SR alebo iných členských štátov EÚ priznané právo na pobyt podľa dohody o vystúpení".

Viac o téme: PasVeľká BritániaBoris JohnsonBrexitStanley Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu