Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biden nominoval za tajomníčku ministra obrany Hicksovú: Bude to prvá žena na tomto poste

Novozvolený americký prezident Joe Biden
Novozvolený americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Joe Biden nominoval v stredu Kathleen Hicksovú za tajomníčku ministra obrany. Bude to prvá žena na tejto pozícii, ak ju v nej potvrdí Senát, uviedla agentúra AFP.

Hicksová, ktorá vedie Bidenov prechodný tím v Pentagóne, už pôsobila v rezorte obrany za bývalého prezidenta Baracka Obamu - okrem iného ako zástupkyňa námestníka ministra obrany pre stratégie, plány a sily. Hicksová momentálne pôsobí v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone. Biden nedávno nominoval na post ministra obrany generála vo výslužbe Lloyda Austina.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Budúci prezident USA Joe Biden v pondelok vyhlásil, že nominanti Donalda Trumpa v Pentagóne nespolupracujú pri odovzdávaní informácií v prechodnom období, a varoval, že Spojené štáty preto čelia bezpečnostným rizikám. Trump odmieta uznať porážku v prezidentských voľbách z 3. novembra, v ktorých Biden zvíťazil približne o sedem miliónov hlasov a v Zbore voliteľov pomerom 306 hlasov k 232. Prezident bez predloženia dôkazov tvrdí, že vo voľbách došlo k rozsiahlym podvodom.

Trumpova administratíva vyvolala obavy, keď po voľbách pozmenila vedenie v Pentagóne, pričom odvolaný bol aj minister obrany Mark Esper, ktorý sa tento rok už skôr dištancoval od prezidentovho použitia sily voči neozbrojeným demonštrantom proti rasizmu. Nový úradujúci Trumpov minister obrany Chris Miller vyhlásil, že odchádzajúca administratíva sa s Bidenovými ľuďmi dohodla na prerušení brífingov počas sviatočného obdobia, ale Bidenov tím uviedol, že to nie je pravda.

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyJoe BidenKathleen HicksováTajomníčka ministra obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu