Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Skupina filantropov z USA chce poslať Iránu 150-tisíc dávok vakcíny od Pfizeru

Firma Pfizer, ktorá vyrába vakcínu na koronavírus
Firma Pfizer, ktorá vyrába vakcínu na koronavírus (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

TEHERÁN - Skupina amerických filantropov, ktorých totožnosť nie je známa, plánuje v najbližších týždňoch poslať do Iránu 150.000 dávok vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. S odvolaním sa na iránske médiá o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Podľa tamojšej polooficiálnej tlačovej agentúry Tasním, ktorá citovala riaditeľa iránskeho Červeného polmesiaca, by vakcíny mali na základe "koordinácie so skupinou dobrodincov v USA" doraziť do 19. januára. Iránu, pandémiou najviac zasiahnutej krajine na Blízkom východe, by spomínaná zásielka vakcín mohla uľahčiť očkovanie tamojšieho obyvateľstva, pripomína AP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Iránsky Červený polmesiac okrem toho očakáva aj zásielku ďalšieho milióna dávok vakcíny, ktoré podľa nedeľňajšej správy polooficiálneho spravodajského webu Khabaronline.ir. budú zrejme pochádzať z Číny. Očkovanie bude podľa Červeného polmesiaca bezplatné.

Úrady už predtým uviedli, že dovoz vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré sa musia prepravovať a uskladovať pri teplote mínus 70 stupňov Celzia, predstavuje pre Irán veľkú logistickú výzvu. V Iráne od začiatku pandémie evidujú viac ako 1,2 milióna infikovaných a takmer 55.000 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

Viac o téme: PandémiaIránTeheránKoronavírusPfizerSpojené štátyBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu