Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pápež zdôraznil dôležitosť odpustenia: Modlil sa za prenasledovaných kresťanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Vincenzo Pinto)

RÍM - Pápež František predniesol v nedeľu predpoludním tradičnú mariánsku modlitbu Anjel Pána. Pri príležitosti sviatku sv. Štefana zdôraznil dôležitosť odpustenia a modlil sa za kresťanov prenasledovaných pre svoju vieru, informovala agentúra DPA.

Z dôvodu obmedzení platných v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa 84-ročný pápež tentokrát veriacim neprihovoril z okna nad Námestím sv. Petra, ale z vatikánskej knižnice v Apoštolskom paláci. "Drahí bratia a sestry, zdravím vás všetkých - rodiny, skupiny i jednotlivých veriacich, ktorí túto modlitbu sledujete prostredníctvom médií. Musíme to urobiť takto, aby sme zabránili príchodu ľudí na námestie. Spolupracujeme tak s úradnými nariadeniami a pomáhame si k úniku z tejto pandémie," citoval Františka portál Vatican News.

Svätý Štefan je považovaný za prvého kresťanského mučeníka, pričom pre vieru v Krista bol ukameňovaný. Pápež v úvodnom biblickom zamyslení pripomenul, že Štefan napriek falošným obvineniam a brutálnemu kameňovaniu svojim vrahom odpustil. Práve v službe ľuďom a v odpustení nepriateľom je podľa pápeža ťažisko Štefanovho svedectva. Veriaci by sa podľa Františka mali tiež modliť za ľudí, ktorí pochybili, a nehovoriť o nich v zlom.

V Taliansku momentálne, počas vianočných sviatkov - až do začiatku januára-, platia prísne obmedzenia pohybu. Okrem 28.-30. decembra a tiež 4. januára, na ktoré sa vzťahuje výnimka, môžu ľudia zo svojich domovov vychádzať len, ak idú do práce či k lekárovi, prípadne na nákup alebo si idú zašportovať, pripomína DPA.

Z dôvodu reštrikcii bola obmedzená už štvrtková polnočná omša, ktorú pápež celebroval v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne za účasti menej ako stovky veriacich. Komornejšie bolo aj jeho tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) na Prvý sviatok vianočný, ktoré predniesol netradične z auly Bazilike svätého Petra za účasti desiatok vatikánskych zamestnancov.

Viac o téme: PápežModlitbaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu