Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA chcú čeliť existenčnej hrozbe našej doby: Biden predstavil jednu z priorít novej vlády

Novozvolený americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Novozvolený americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Joe Biden v sobotu predstavil členov svojho tímu pre životné prostredie a vyhlásil, že boj proti globálnemu otepľovaniu bude patriť medzi nosný pilier jeho plánu pre oživenie americkej ekonomiky, zasiahnutej koronakrízou. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Biden povedal, že svojich nominantov poverí vykonávaním "ambiciózneho vládneho plánu, ktorého cieľom je bojovať proti existenčnej hrozbe našej doby - klimatickej zmene". "Priatelia, sme v kríze," Biden vyhlásil na stretnutí v meste Wilmington, v štáte Deleware. "Tak ako potrebujeme byť zjednoteným národom aby sme sa vysporiadali s Covidom-19, potrebujeme aj jednotnú národnú odpoveď na zmenu klímy."

Medzi novými nominantmi je aj zástupkyňa štátu Nové Mexiko v Snemovni reprezentantov Deb Haalandová, ktorá sa má ujať funkcie ministerky vnútra. Pokiaľ jej nomináciu odobrí senát, Haalandová sa stane prvou domorodou Američankou vo vládnej funkcii. Ministerstvo, ktoré má prevziať spravuje aj prírodné zdroje, akými sú národné parky a rezervácie.

USA sa vrátia k Parížskej dohode

Biden uviedol, že jeho vláda sa bude snažiť modernizovať dopravu a energetickú infraštruktúru tak, aby lepšie odolávali extrémnym výkyvom počasia a zároveň vytvorili nové pracovné miesta. Nová vláda plánuje takisto vybudovať 500.000 nabíjacích staníc pre elektromobily a postaviť 1,5 milióna energeticky efektívnych budov.

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Biden zopakoval, že USA pod jeho vedením sa vrátia k Parížskej dohode o zmene klímy, od ktorej odstúpil jeho predchodca Donald Trump a obnovia mnohé environmentálne regulácie z éry prezidenta Baracka Obamu, zrušené Trumpom.

Gina McCarthyová, bývalá vedúca Agentúry na ochranu životného prostredia počas Obamovej vlády, bude viesť nový úrad Bieleho domu pre klimatickú politiku. Agentúru na ochranu životného prostredia bude riadiť Michael Regan, bývalý najvyšší environmentálny regulátor v štáte Severná Karolína. Šiesti členovia novej vlády budú Afroameričania, dodala agentúra AFP.

Viac o téme: Globálne otepľovanieŽivotné prostredieUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu