Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Verdikt súdu Európskej únie: Maďarsko si nesplnilo povinnosti v otázkach azylu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko si nesplnilo povinnosti, ktoré mu vyplývajú z práva Európskej únie v oblasti konaní o poskytovaní medzinárodnej ochrany a návratu štátnych príslušníkov tretích krajín neoprávnene sa zdržiavajúcich na jeho území. Vyplýva to z komuniké o verdikte vyhlásenom Súdnym dvorom EÚ, ktoré vo štvrtok poskytol súd.

Európska komisia podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Maďarsko týkajúcu sa nesplnenia povinností. Žaloba súvisí s tým, že maďarské úrady nezákonne väznili žiadateľov o medzinárodnú právnu ochranu v tranzitných oblastiach na maďarsko-srbských hraniciach. Okrem toho vracali späť žiadateľov o azyl, čím podľa EK došlo k porušeniu európskych smerníc o prijímaní a navracaní nelegálnych utečencov. Komisia tvrdí, že podstatná časť maďarských vnútroštátnych právnych predpisov týkajúcich sa práva na azyl a návratovej politiky je v rozpore s legislatívou EÚ.

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Priit Pikamäe v nezáväznom stanovisku pre sudcov 25. júna odporučil, aby sa súd v tomto spore priklonil k stanovisku EK. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová v reakcii na jeho stanovisko uviedla, že maďarská vláda považuje za bezpredmetné stanovisko generálneho advokáta, podľa ktorého Maďarsko nesplnilo povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov EÚ v oblasti udeľovania azylu a návratovej politiky. Šéfka rezortu justície spresnila, že tranzitné zóny, ktoré sú predmetom kritiky, už vláda zrušila po tom, ako vyniesol súd 14. mája v inej veci verdikt, v zmysle ktorého je pobyt žiadateľov o azyl v tranzitných zónach nezákonný. "Maďarská vláda urobí aj v budúcnosti všetko pre to, aby chránila štátne hranice Maďarska a Európy a aby zabránila vytvoreniu medzinárodných migračných koridorov," zdôraznila v júni ministerka.

Tranzitné zóny Maďarsko už zrušilo

Rozsudok Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu odsudzujúci Maďarsko pre neplnenie povinností týkajúcich migrantov je bezpredmetný, pretože tranzitné zóny sú už zatvorené a už neplatia okolnosti, pre ktoré proces prebiehal. Vyhlásila to v reakcii na štvrtkový verdikt súdu na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. "Tranzitné zóny sme zatvorili, ale prísne stráženie hraníc naďalej zachováme," zdôraznila šéfka rezortu s poznámkou, že aj v budúcnosti bude Maďarsko chrániť svoje štátne hranice i hranice Európy a že urobí všetko pre to, aby zabránilo vzniku medzinárodných migračných koridorov.

Viac o téme: AzylSúd MaďarskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu