Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Putin zdôraznil rýchlu reakciu Ruska na pandémiu i vývoj vakcíny

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 čelilo dobre, možno dokonca lepšie než ostatné krajiny, povedal vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas výročnej tlačovej konferencie. Informovala o tom agentúra TASS.

"Vzhľadom na veľké množstvo problémov, ktorým čelíme, môžeme so sebavedomím povedať, že sme im čelili dobre a v niektorých oblastiach dokonca lepšie než ďalšie krajiny sveta, ktoré môžu byť právom hrdé na svoju hospodársku stabilitu a vývoj svojich sociálnych a zdravotných služieb," povedal. Ruské zdravotníctvo bolo podľa prezidenta Putina v boji proti koronavírusu účinnejšie než zdravotníctva v iných krajinách a Rusku sa podarilo získať čas vďaka rýchlej reakcii na začiatku pandémie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pandémia spôsobila, že Rusko sa znova zjednotilo s cieľom ukázať, že dokáže jednotne čeliť akejkoľvek hrozbe. "Jedným z mála spôsobov, ako prekonať všetky problémy v spojitosti s pandémiou, je hromadné očkovanie," povedal a dodal, že týmto spôsobom sa vytvára kolektívna imunita voči vírusu. Zdôraznil, že ruská vakcína je účinná a bezpečná a podľa svojich slov nevidí dôvod, prečo sa nedať zaočkovať. Prezident sa podľa svojich slov dá zaočkovať pri prvej príležitosti. Putin je podľa svojich slov presvedčený, že plánovaná spolupráca Ruska na vývoji vakcíny proti koronavírusu so spoločnosťou AstraZeneca prinesie dobré výsledky.

"Som si istý, že z toho bude veľmi dobrý výsledok pre našich občanov a zvyšok sveta," povedal. Prezident počas tlačovej konferencie hovoril aj o hospodárskej situácii krajiny. Pokles hrubého domáceho produktu Ruska bol na úrovni 3,6 percenta, čo je menej než v popredných európskych krajinách a Spojených štátoch, povedal podľa TASS-u Putin. Takisto oznámil, že nezamestnanosť v Rusku dosiahla úroveň 6,3 percenta. Na začiatku roka bola na úrovni 4,7 percenta.

Výročná tlačová konferencia sa tento rok v dôsledku komplikovanej epidemiologickej situácie koná formou videokonferencie, oznámil v novembri Kremeľ. Táto konferencia sa koná každoročne od roku 2001, s prestávkou v rokoch 2008-12, keď bol Putin ruským premiérom, pripomína TASS.

Viac o téme: VakcínaRuskoVladimir PutinKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu